Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Юнкер: Еврото трябва да получи повече подкрепа като световна валута

Като пример той посочи енергийния внос към ЕС, който най-често се търгува в долари, въпреки че почти никаква част от него не идва от САЩ

Юнкер: Еврото трябва да получи повече подкрепа като световна валута

Снимка: Ройтерс

Еврото трябва да бъде по-добре популяризирано като световна валута, като по този начин ще се отговори на доминацията на американския долар на международните пазари. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в последната си реч за Състоянието на съюза пред Европейския парламент в Страсбург.

„Трябва да направим повече, за да позволим на нашата единна валута да изиграе пълната си роля на международната сцена", посочи Юнкер.

Като пример той посочи енергийния внос към ЕС, който най-често се търгува в долари, въпреки че почти никаква част от него не идва от САЩ.

Според председателя само една обединена Европа може да се превърне в сила, с която другите световни играчи ще се съобразяват.

„Когато Европа говори като един, тогава можем да наложим позицията си върху други“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Юнкер също така настоя, че континентът е по-единен, отколкото изглежда – въпреки заплахите от Brexit, нарастващите националистически настроения и споровете заради миграцията и демократичните ценности, и той би могло да се възползва от това, за да оформя света по свой вкус.

По отношение на излизането на Великобритания от състава на ЕС председателят на ЕК посочи, че страната „никога няма да е обикновена трета държава за нас“. По думите му Островът винаги ще бъде „много близък съсед и партньор“ що се отнася до политиката, икономиката и сигурността. 

По отношение единството на общността Юнкер призова за солидарност в ЕС по миграционната политика.

„Временната солидарност не е достатъчна. Нуждаем се от трайна солидарност – днес и завинаги“, посочи той в своята реч, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Предложенията на ЕК за реформа на миграционанта политика включват подсилване на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, по-голяма подкрепа при обратното връщане на мигранти, засилено сътрудничество със страните извън ЕС, както и предоставянето на повече финансови средства.

В съобщението на ЕК се посочва, че общите разходи за предложената модернизация на европейската гранична и брегова охрана възлизат на 1,2 млрд. евро за периода 2019-2020 г. За следващия бюджетен период на ЕС, 2021-2027 г., е предложено да се отпуснат 11,3 млрд. евро.

Повече средства се предвиждат и за Агенцията на ЕС в областта на убежището. За да може агенцията да изпълнява все повечето си задачи, Комисията предлага бюджет от 321 млн. евро за периода 2019-2020 г. и 1,25 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

В началото на своята последна година на поста бившият премиер на Люксембург също така отбеляза и успешната си среща с американския президент Доналд Тръмп през юли, на която бе избегната непосредствена търговска война между ЕС и САЩ, както и интереса на Китай да работи с Брюксел за поддържането на международния търговски ред.

В своята реч Юнкер също така засегна и въпроса за надзора върху финансовите институции в ЕС, който според ЕК трябва да бъде засилен, за да може по този начин да се подобри борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма.  

„Европейците очакват от Съюза да ги защитава. Днес предлагаме мерки, които ще ни осигурят възможност да се борим с изпирането на пари по-ефективно в презграничен план“, посочи Юнкер.

Още по темата

Конкретното предложение на Европейската комисия предвижда засилване на ролята на Европейския банков орган в надзора върху финансовия сектор, като всички правомощия за борба с изпирането на пари да бъдат съсредоточени в него.

В своята реч Юнкер засегна и наболелия въпрос за премахването на терористично съдържание от интернет пространството. Пред парламента в Страсбург той обяви новите правила за премахването на терористично съдържание от интернет в рамките на един час.

Това става една седмица преди неофициалната среща в Залцбург, на която се очаква лидерите на ЕС да обсъдят сигурността. Всички интернет платформи, които желаят да предлагат услугите си в Европейския съюз, ще трябва да се съобразяват с правилата за предотвратяване на злоупотреби с техните услуги с цел разпространение на терористично съдържание.

Борбата с тероризма включва и засилване на правомощията на Европейската прокуратура.

„Европейците очакват от Съюза да гарантира тяхната безопасност. Ето защо днес Комисията предлага разширяване на задачите на новосъздадената Европейска прокуратура с цел включване на борбата срещу терористичните престъпления. Трябва да сме в състояние да преследваме терористите по наказателен ред по-координирано в целия Съюз“, посочи още Юнкер.

Не на последно място председателят на ЕК представи и предложението за премахване на сезонната смяна на часовото време, като то включва даването на възможност на държавите членки да решат кое време желаят да прилагат като постоянно — лятното или зимното.

Законодателното предложение има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат, посочват още от ЕК.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
abdul до: Иван Митев
преди 2 години
Няма профилна снимка
Митев, запиши се в ГЕРБ, че и без друго не им стигат кадрите напоследък.
0
 
2
 
7
supertrader до: korn
преди 2 години
Няма профилна снимка
Зависи има държави които са пропаднали и много хора си живеят щастливо и там. Например Сирия - голямо щастие там. Ако питаш великите сили те биха искали и Европа да я споходи.
2
 
0
 
6
Иван Митев до: Otka4eni reformatori
преди 2 години
Представям истината. Защо да пиша друго, което не е истина.

Когато има нежелани щети при работата на Централна банка е с две възможности: (1) да няма защита срещу тези щети или (2) да има защита срещу тези щети.
Сега се прилага варианта Централната банка да работи без защита срещу щети. Това не е полезно поведение, защото при него е невъзможно устойчиво развитие.
Полезното поведение е Централната банка да работи със защита срещу щети.

Най-интересното е, че сега мнозина са за запазването на неправилната практика Централната банка да работи без защита срещу щети, ала когато настъпят такива щети (например при ситуацията с К Т Б) тези привърженици на запазването на държавната грешка искат някой друг да плаща настъпилите щети.
0
 
6
 
5
red6 до: Otka4eni reformatori
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ееее той Митев е звезда тук и това е част от репертоара му.
За теб не знам, но мен ме забавлява искрено.
1
 
5
 
4
Otka4eni reformatori до: Иван Митев
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не че нещо, ама..
Абе ти друго знаеш ли? Или само това си повтаряш като някаква развалена грамофонна плоча или като някакъв Бот. И кво, ако има защита от юети по добре ли ще стане положението.... Ще е същото.... ама на.

Още от Европа
ЕК: Имаме последна възможност да избегнем повторение на пролетта