IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Европа, за които никой не говори

Предсрочни избори в Гърция по-късно тази година могат да се окажат положителни за гръцката борса

12:49 | 05.04.18 г.
<p>
	Мандатът на гръцкия премиер Алексис Ципрас изтича през септември 2019 г.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мандатът на гръцкия премиер Алексис Ципрас изтича през септември 2019 г. Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите не са подготвени за избори в Гърция тази година, но това е риск, който не може да бъде изключван, пише CNBC в свой анализ.

Мандатът на премиера Алексис Ципрас изтича през септември 2019 г. но с ключовите реформи за строго ограничаване на разходите, започващи през януари, и очаквания край на спасителната програма това лято някои анализатори се страхуват, че правителството ще насрочи нови парламентарни избори по-рано от очакваното.

„Това е един от рисковете в нашия сценарий, но най-вероятно след края на програмата“, казва Иван Мамалет, старши икономист в Societe Generale,

Очаква се Гърция да приключи третата си спасителна програма през август. Но някои ключови реформи, договорени с международните кредитори, включително намаляване на пенсиите, ще влязат в сила през януари. Някои анализатори твърдят, че между август и началото на 2019 г. има възможност за предсрочни избори.

„Има ясна възможност изборите да се състоят през втората половина на 2018 г.“, каза Кириакос Мицотакис, лидер на опозиционната партия „Нова демокрация“, в интервю за Bloomberg миналия месец.

Това няма да е първият път, в който Ципрас ще насрочи предсрочни избори. През 2015 г., след като подписа третата спасителна програма за страната, той свика предсрочни избори заради критики от по-радикални членове на партията му СИРИЗА – лява популистка партия, която инвеститорите смятаха за риск за гръцката икономика.

СИРИЗА имаше категорична позиция срещу мерките за строги икономии, но Ципрас и правителството му все пак задействаха политиките, които кредиторите поискаха, и обещаха да продължат да реформират икономиката.

През 2015 г. основният борсов индекс в Гърция отчете спад от 18% в трите дни на търговия след обявяването на предсрочните избори. Като цяло от началото на 2010 г., когато Гърция подписа първата си спасителна програма, фондовият пазар е загубил около 83% от стойността си до момента. За сравнение, Португалия, която поиска финансова помощ през 2011 г., е регистрирала спад от около 36% в същия период.

Но предсрочни избори по-късно тази година могат да се окажат положителни за гръцката борса, смятат анализатори.Последните социологически проучвания показват, че дясноцентристката партия „Нова демокрация“ ще получи най-много гласове, ако има избори днес – около 28,9%, което е с 10,3% повече спрямо управляващата партия СИРИЗА.

„СИРИЗА изостава в допитванията от опозиционната дясноцентристка партия „Нова демокрация“ след избирането през януари 2016 г. на Кириакос Мицотакис за лидер на НД“, казва Джоан Хоей, директор за Европа на The Economist Intelligence Unit.

Но „разликата може да бъде стопена преди следващите избори. Ципрас може да води ефективна политическа кампания и СИРИЗА има естествена база от поддръжници в държавния сектор“, допълва тя.

Според анализите и двамата лидери могат да стимулират цените на акциите. Според Зсолт Дарвас от института „Брюгел“ дори изборите да бъдат насрочени по-рано от очакваното, едва ли ще има много различия в политиката.

„Реалността е, че Гърция има много високо ниво на дълг“, казва той пред CNBC и допълва, че в резултат на това следващото правителство винаги ще има малки възможности за повишаване на разходите. Държавният дълг на Гърция е около 180% от брутния й вътрешен продукт.

Лидерът на опозицията Мицотакис заяви, че ще намали корпоративния данък на 20% спрямо 29% в момента наред с намаляването на имотния данък в опит да привлече чуждестранни инвестиции в Гърция. Тези политики могат да бъдат интерпретирани като положителни за бизнеса, а следователно и за фондовите пазари.

От друга страна краят на спасителната програма ще бъде ключов момент за политическото бъдеще на Ципрас. Подробностите около края на програмата все още не са известни, но ако кредиторите накарат Гърция да поиска по-голяма финансова помощ, популярността на Ципрас може да намалее.

Но през август той вероятно ще каже на гърците, че страната веднъж завинаги е свободна от Тройката – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които принудиха Гърция да въведе големи ограничения на разходите в последните няколко години.

Той вероятно ще пожелае да обяви, че кредиторите са преструктурирали дълга на Гърция – голямо политическо обещание, което правителството му даде през 2015 г. Кредиторите ще бъдат запознати с пълните подробности около преструктурирането на дълга едва по-късно тази година, но това ще намали значително разходите по финансирането на дълга на Гърция в бъдеще. Това ще позволи на премиера да каже на избирателите, че е успял да преодолее критиките от страни като Германия.

„Инвеститорите вече свикнаха със СИРИЗА и Ципрас“, казва Киаран О'Хаган от Societe Generale и допълва, че може да има мълчалива реакция в случай, че Ципрас бъде преизбран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още