IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: Зеленски има нужда от оръжие, не от аплодисменти

Ако не сте готови за трудни решения, въобще не се захващайте с политиката, коментира украинският президент Володимир Зеленски

16:27 | 07.04.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Van den Wijngaert, Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg

Украйна получава голяма подкрепа, но това, от което действително се нуждае, е оръжие, коментира Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел пред журналисти в Брюксел. Неговият коментар беше направен преди началото на срещата на министрите на външните работи от Г7 и НАТО.

"(Украинският президент Володимир) Зеленски се нуждае от по-малко аплодисменти и от повече оръжия. Добрите думи са хубаво нещо, но важни са практическите решения - повече ресурси, повече военно оборудване, за да издържи на руската агресия, повече изолация на Русия от международната общност, повече санкции, което и правим", категоричен беше Борел.

Той припомни, че по-късно днес (7 април) ще има гласуване в ООН за замразяване на членството на Русия в Съвета за правата на човека. За да бъде направено това, са необходими 2/3 от гласовете на членовете. "Ще бъде трудно гласуване, но мисля, че предложението ще бъде одобрено", допълни още Върховният представител на ЕС.

Страните от ЕС в момента обсъждат и пети пакет със санкции срещу Русия, като една от тях е забраната за вноса на въглища. Медийни публикации обаче подсказват, че посланиците на общността нямат решение относно подобно ембарго. Санкции ще бъдат наложени на още физически лица, като списъкът се уточнява и вероятно ще бъде публикуван до 8 април, посочи още Борел. Той допълни, че забрана за внос на руски петрол ще бъде дискутирана от министрите на външните работи по време на срещата им на 11 април.

"Рано или късно, надявам се по-рано, това ще се случи", допълни Борел по повод налагането на ембарго върху руския петрол в ЕС.

Готвените санкции "изглеждат добре", но не са достатъчни, за да бъде "спряна кървавата офанзива, която планира Русия в Донбас", коментира по време на видеообръщение в социалните мрежи украинският президент Володимир Зеленски. Той призова за пълното изключване на Русия от международната банкова система, отказ от покупката на руски петрол, който е "една от основите, които позволяват на руските лидери да не взимат насериозно преговорите за край на войната и освобождаването на украинската територия".

Украинският президент призна, че решението да бъде спряна покупката на руски петрол не е лесно решение, но точно това е работата на политиците - да решават проблемите бързо и принципно. "Ако не сте готови за това, въобще не се захващайте с политическа кариера", препоръча той.

Според него забрана за внос на руски петрол така или иначе ще има и въпросът е колко украинци ще загинат в резултат на това забавяне.

По данни на Центъра за проучвания в енрегетиката и чистия въздух (CREA) от началото на военния конфликт досега ЕС е платил на Русия над 27 млрд. евро за покупката на енергийни ресурси. Почти 750 млн. евро от тях са за въглища, а основното перо е за газ - над 17 млрд. евро. Тези изчисления са на базата на извършените търговски операции.

По изчисленията на Жозеп Борел ЕС е платил към 35 млрд. евро на Русия за енергийни продукти и в същото време е предоставил военна помощ за Украйна в размер на 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ама на анимационен филм....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
днес руснаците гръмнаха един влак натоварен с бронетранспортьори от запада в помощ на укрите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още