IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как петролният гигант Русия стана лидер на пазара на пшеница

Зърното стана по-привлекателна стока за чуждестранните купувачи

11:09 | 16.11.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия, която от десетилетия е водещ износител на суров петрол, заема все по-доминираща позиция на друг жизненоважен световен пазар. Производството й на пшеница скочи през последните години, тъй като добрите условия за отглеждане на зърно увеличиха печалбите на фермерите, позволявайки им да реинвестират приходите си в по-добри семена и оборудване, пише Bloomberg.

Ниските цени на петрола нанесоха удар върху рублата, а зърното стана по-привлекателна стока за чуждестранните купувачи и Русия отне голяма част от пазара на износ на пшеница от основни доставчици като САЩ. Това е особено радваща новина за Русия, която се опитва да намали зависимостта си от вноса на селскостопански продукти, след като забрани импорта на някои западни храни в отговор на санкциите, наложени й заради анексията на Крим.

Кой купува руско жито?

Близо половината страни в света внасят жито от Русия. Някои от най-големите купувачи са наблизо, в Близкия изток и Северна Африка, но търсене има и от далечни страни като Мексико и Индонезия. Основният клиент на Русия е Египет и африканската страна зависи от руските доставки, за да изхранва населението си, а купувач номер 2 Ц Турция, използва житото за производство на брашно, което след това изнася. Очаква се този сезон доставките да са с над 40% над количествата, изнасяни само преди три години.

Защо е привлекателно руското зърно?

Евтино е. Свръхпроизводството от годините на изобилна реколта доведе до спад на цените, които остават ниски благодарение на кратките транспортни маршрути през Черно море, което е центърът, през който минават повечето руски доставки, до купувачите в Близкия изток и Африка. Напоследък лошата реколта направи зърното от Северна Америка и Австралия по-малко привлекателно за клиентите на някои от традиционните им пазари в Азия, а това пък отвори вратите за руската пшеница.

Как Русия стана властелин в износа на пшеница?

Руският износ на пшеница започна да се увеличава в началото на века, след като колективните стопанства от съветско време отстъпиха пред частната собственост върху плодородните земи и фермерите получиха достъп до най-новите международни технологии. Сега в руските стопанства се движат трактори на американската компания Deere&Co и германската Claas KGaA, а насажденията се пръскат с пестициди, произведени от Мonsanto Co и Syngenta AG. Благодарение на подкрепа от държавата разходите на фермерите са наполовина по-ниски, отколкото на основните им конкуренти, така че Русия може да си позволи да отглежда зърно, дори когато цените се силно спадат.

Какво означава доминацията на Русия за световния пазар?

Очаква се Русия да стане водещ износител на пшеница, след като делът й от пазара скочи от под 1 % през 2000 година до 18 % през текущия земеделски сезон. През същия период делът на САЩ се сви почти наполовина. По-големите реколти в Русия увеличиха световното свръхпредлагане и тласнаха цените на борсата в Чикаго до близо десетилетен минимум, принуждавайки американските фермери миналата година да засеят най-малък обем зимна пшеница от едно столетие. Доминацията на Русия също така й дава силата да предизвиква сътресения на световните пазари. Референтните цени скочиха с близо 50 % през 2010 година, когато Русия забрани износа заради суша.

Може ли Русия да продължи да затяга хватката си върху износа?

Реколтите може и да продължат да са рекордни, ако времето го позволява, но има сигнали, че пристанищата и железниците на страната започват да се задъхват под тежестта на толкова голям износ. Русия освен това трудно успява да проникне на някои пазари. Руското жито обикновено не отговаря на строгите изисквания за качество, поставени от ключови купувачи като Алжир и Саудитска Арабия например, а за Бразилия е по-евтино да купува от доставчици от южноамериканския търговския блок Меркосур. Русия прокара пътища за доставка в Азия, но високите транспортни разходи вероятно ще ограничат количествата, които могат да бъдат изпращани в тази дестинация.

Може ли Русия да повтори успеха си и с други храни?

Въпреки реформата в селското си стопанство Русия все още е далеч от възможността да се конкурира на световния пазар на царевица, захар или месо по начина, по който го прави с пшеницата. Сега страната покрива собствените си нужди от захар, но производствените разходи са твърде високи за износ в голям мащаб. Русия освен това не разполага с оборудване да гарантира доставки с контейнери, което е предпочитаният в света начин за транспорт на бяла захар. Страната трудно се конкурира на пазара на царевица, защото правителството забранява генномодифицираните семена, благодарение на които отглеждането на царевица в други страни е по-рентабилно. Широко разпространената в селскостопанските региони на Русия африканска чума по свинете пречи да се изнася свинско месо в значителни количества.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
били сме лидери само по празноглавци, и даже все още се намират остатъци като теб по тези земи :):) .... как не ти писна да пишеш тъпизми, незнам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 5
comet
преди 6 години
Преди да им извъртят преврата (финансиран с много банкови пари) преди 100 години, Русия е набирала мощ (и без да е изнасяла газ, петрол или да е имала особенни военни технологични предимства) и реално е щяла да установи контрол над Европата. Но парите са си пари, с тях се купуват и революции и армии, и политици, и медии, и социолози, ... , и история и имидж с тях се купуват, ... стига тези пари да имат покритие, да са нужни/търсени. Та с такива пари Европата (Запада) си откупи преди 100г глътка въздух от поредото азиатско нашествие, но днес Китай е занапирал яко, изолираната със санкции Русия защо да не ги пропусне по пътя на коприната, а парите на ЗападЪ вече не са със златно или петролно покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Абе то по "съвецко" и ние бехме лидери по много неща, ама сега сме лидери само по скорост на изчезване... Ама това в твойто училище нема да го научиш... :lol:Иначе, тя земята им сама се гледа, щото те, ***, р'и'ишли, са едни пияни *** и нищо не правят, освен да къркат... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
LaCosta
преди 6 години
"Това е производство с ниска добавена стойност и използващо много малко хора, т.е. не повишава заетостта. Също като Бг - произвеждаме в пъти повече слънчоглед отколкото потребяваме - за сметка на това селата пустеят и изчезват, но внасяме чесън от Китай и Испания, бял боб от Египет, лук и ябълки от Полша, десертно грозде от Турция и Гърция."Това е част от наложения ни специфичен икономически модел, при който използваш максимално територията на колонията, но в същото време поддържаш в мизерно положение цели групи от общество /пенсионери, роми, живущите по малките населени места и т. н./ докато въпросното общество се стопи и трайно промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 6 години
ако не беше стар и издухал щеше да си спомниш че бяха един от лидерите още по съвецко време, даже се учи в училище за тия дето сме го посещавалил, такава им е земята и е повече от нормално да са :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Абе интересно е дали е факт, че Русия е станала световен лидер по износ на пшеница, или не. Все едно кой и къде какво е писал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Като казвам "няма Блумбърг" имам предвид,че статията е превод на руската статия, която си има автор, който пък е преразказал разни неща по Блумбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Никакъв Блумбърг няма тук, отдолу пишеше (БТА), а оригиналът ей го откъде е:http://expert.ru/2017/11/14/kak-neftyanaya-rossiya-stala-dominirovat-na-zernovyih-ryinkah/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Брях, къде отидоха статиите на Блумбърг отпреди 2-3 години, когато ни убеждаваха, че руснаците ги чака гладна смърт...?! И тука се лееха едни анализи за изчезването на сибирската бензиностанция и пияният й безпросветен персонал, а шизоидното жуже го чака съдбата на Саддам и Кадафи... :lol: Да не дочекаме след още 2-3 години и статии как Русия станала лидер и в износа на изкуствен интелект, докато ги чекаме да почнат да ядат нефт...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"пише Bloomberg." Какво БТА бе , тука само Блумбърг определе политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още