IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлес Пучдемон остава в ареста

Испанският върховен съд издаде в петък нова международна заповед за арест на избягалия в Белгия каталунски лидер

23:12 | 26.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който беше задържан в неделя в Германия по искане на Мадрид, ще остане в германски арест, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съд в град Ноймюнстер в германската провинция Шлезвиг-Холщайн трябваше да реши дали Пучдемонда остане в ареста или не, докато трибунал разглежда искането на Испания за неговото екстрадиране в страната заради обвинения за бунт.

Съдът взе решение, че докато се разглежда искането на Испания, бившият каталунски лидер остава в ареста. 

Пучдемон се яви в съда в понеделник спокоен и сдържан, разказа пред репортери прокурорът Георг-Фридрих Гюнтге.

Испанският върховен съд издаде в петък нова международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници. През последните няколко дни той бе във Финландия, където присъства на заседание на парламента и участва в беседа в Хелзинкския университет.

Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври миналата година. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуния, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията.

Бившият премиер на Каталуния беше свален от испанското централно правителство  след политическата криза, възникнала около референдума за независимост на Каталуния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още