IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунската криза, която все повече дърпа надолу Рахой

На фона на случващото се в Каталуния не е сигурно дали министър-председателят ще завърши мандата ти

11:18 | 17.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каталунската криза все повече се превръща в камък, увиснал около врата на испанския премиер, коментира Bloomberg.

Народната партия на Мариано Рахой се оказа доста по-назад от очакваното в изборите в Каталуния миналия месец, а в социологическите проучвания се срива до историческо дъно, след като избирателите в останалата част от Испания отхвърлиха стремежа му да запази опита за независимост под контрол.

Сепаратистите ще запазят контрола си върху новия каталунски парламент, когато се събере на първото си заседание в сряда. На фона на случващото се лица, близки до лидерството в Народната партия, са започнали да обсъждат дали времето на министър-председателя на поста не изтича.

Източник на Bloomberg, поискал анонимност, коментира, че самият Рахой може да обмисли оттеглянето си, тъй като не вижда големи шансове за преизбирането си. Според друг източник партията ще се нуждае от алтернативен кандидат поне година преди изборите, за да се изгради профилът му.

Това означава, че 62-годишният министър-председател може да има още 12 месеца, за да преобърне нещата, тъй като следващите парламентарни избори ще са едва през юни 2020 г. Местните, регионалните и европейските избори, които са следващата година, обаче може да се превърнат в критичен тест за него.

„Много е вероятно Рахой да е наясно със стремежа за обновление навсякъде“, казва Нарсизо Микавила, председател на социологическата компания GAD3. “Вероятно е отворен към идеята, че няма да бъде кандидат на следващите избори“.

Говорител на Народната партия заяви, че нито може да потвърди, нито да отрече, че някои представители поставят под въпрос поста на Рахой. Говорител на кабинета на премиера пък коментира, че Рахой е фокусиран върху завършването на мандата си и създаването на работни места, а социологическите проучвания представят само частична картина на случващото се.

Грешките на Рахой

През тази седмица Рахой свика среща на националната комисия на Народната партия в опит да отвърне на удара. Той призна грешките си в управлението на опита на Каталуния да се отдели от Испания и призова привържениците си да върнат програмата обратно към успехите в икономиката. Той обеща увеличение на заплатите в държавния сектор и полицията, ако спечели подкрепа за бюджета за 2018 г. и предложи повишение на някои пенсии.

По отношение на Каталуния Рахой изостана за сметка на центристките конкуренти Гражданите (Сиудаданос), колебаейки се в продължение на месеци какво да прави, преди най-накрая да блокира опита за независимост. Докато министър-председателят протакваше, лидерът на Гражданите Алберто Ривера поиска от правителството да предприеме действия, привличайки милиони избиратели във и извън Каталуния, вбесени на сепаратистите.

От декември насам четири социологически проучвания показаха, че подкрепата за Гражданите се е изстреляла нагоре, и то по-малко от три години, след като партията спечели първите си места в националния парламент. Последните две проучвания дори показаха, че партията води пред Народната партия за пръв път.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още