IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл е готов да изпрати дипломати в Минск за преговори с Украйна*

Съветник на украинския президент заяви по-рано, че Украйна е готова да обсъди и неутрален статут на страната спрямо НАТО

15:08 | 25.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия е готова да изпрати дипломати в Минск за разговори с Украйна. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от информационна агенция Интерфакс.

Владимир Путин е готов да изпрати официални лица от Кремъл, министерствата по отбрана и външни работи за преговори в беларуската столица, за да обсъдят "нетруалния статут на Украйна", каза Песков. Той добавя, че "демилитаризацията и денацификацията" на Украйна са съществена част от този неутрален статут.

По-рано през деня украинският президент Володимир Зеленски призова руския държавен глава Владимир Путин да се върне на масата за преговори, съобщава Тhe Guardian.

В телевизионно изявление днес Зеленски каза, че призовава руския лидер да се проведат преговори, за да се сложи край на конфликта.

„Бих искал да се обърна към Русия още веднъж: боеве се водят в цяла Украйна. Нека седнем на разговори, за да спрем смъртта“, каза Зеленски.

Украинският лидер призова Европа да действа по-бързо и мощно в налагането на санкции върху Москва, обвинявайки западните съюзници в политиканстване, докато войските на Москва напредват към Киев.

„Европа има достатъчно сила да спре тази агресия“, каза Зеленски, добавяйки, че всичко – от забраната на руснаци да влизат в Европейския съюз до отрязването на Москва от системата SWIFT и петролно ембарго – трябва да стои на масата за обсъждане.

„Все още можете да спрете тази агресия. Трябва да действате бързо“, допълни той.

Украйна иска мир и е готова на преговори с Русия, включително неутрален статут спрямо НАТО, заяви от своя страна украинският съветник на президента Михаило Подоляк за Ройтерс.

„Ако разговорите са възможни, те трябва да бъдат проведени. Ако в Москва казват, че искат да проведат преговори, включително по неутрален статут, не се страхуваме от това“, казва той чрез текстово съобщение. „Можем да обсъдим и това“.

„Готовността ни за диалог е част от упорития ни стремеж към мир“.

Междувременно според китайските държавни медии руският президент Владимир Путин е заявил пред китайския си колега Си Дзинпин в разговор в петък, че Русия е готова да проведе преговори на високо равнище с Украйна.

„САЩ и НАТО дълго време пренебрегваха разумните опасения на Русия, многократно пренебрегваха своите ангажименти и продължават да разполагат военни части на изток, предизвиквайки стратегическите граници на Русия“, е заявил Путин пред Си Дзинпин според държавната китайска телевизия CCTV.

Според медията Си Дзинпин е казал на Путин, че Китай подкрепя Русия в усилията ѝ да реши кризата в Украйна чрез диалог.

Руският външен министър Сергей Лавров е заявил от своя страна, че Москва няма да разговаря с правителството в Киев, докато армията на Украйна не се предаде, съобщава Bloomberg.

“Готови сме на преговори във всеки един момент, веднага след като украинските военни сили отговорят на призива на нашия президент да спрат съпротивата и да оставят оръжията си“, заяви Лавров в Москва след среща с представители на отцепилите се републики.

Лавров повтори коментарите на Путин, че инвазията цели „демилитаризация и денацификация“ на Украйна и засили безкомпромисната позиция на Кремъл към правителството на Киев.

* Актуализирано към 16:30 ч . с изказването на Дмитрий Песков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
В Украйна единствените оказващи съпротива са доброволческите батальони на десен сектор. Според много хора те са си чисти фашисти и са отговорни за геноцида в източна Украйна. Руснаците сега ще се концентрират върху тях. Пак ще има сълзи и сополи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
това да не е някъв напън на джуджето да пръдне... преди да се усссере?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Гочо, путин подвива опашка. Ердоган и Макрон(изненада за мен) са се заканили да предложат твърди мерки на НАТО срещу русия, на срещата на алианса. Оставете Байдън, но Турция наистина може да се държи както е неоходимо с жужи. И ако сте по -млади, запомнете че русия нищо няма да постигне. Може да вземе малко територии но след време ще ги изгуби. Империите се разпадт отвътре, под собствената си тежест. Сами ще се убедите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Само че делегацията ще я води Шойгу ,Лавров каза че първо да си поприказвали с Шойгу ,пък после с него Кадиров също са го включили в делегацията Имали си стара приказка със Зеленски ,знаели се отдавна ,та да не се губи време в опознаване Кадиров щял първо да проведе частен разговор със Зеленски, насаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
москва без водка и сельодка на маса не сяда.Зеленски да се постарае малко повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
qwer
преди 2 години
Аха, Русия да се върнела да преговаря ... И защо да го прави? Украйна вече наруши и двете Мински споразумения, сега и да се разберат за денацификацията на Украйна, каква е гаранцията че ще стане? Никой не вярва на някой който е марионетка и постоянно лъже, просто защото е марионетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още