IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева похвали Германия за фискалните планове и климата

Един от начините да подкрепим световната икономика е да предотвратим преждевременната отмяна на ниските лихвени проценти, смята шефът на МВФ

14:26 | 19.11.19 г.
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство трябва да бъде аплодирано за плановете си за фискалните стимули и климата, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Bloomberg.

“Искам да кажа, че трябва да похвалим германските власти“, каза Георгиева в интервю за Bloomberg TV в Берлин, като посочи фискалната подкрепа, съдържаща се в бюджета за следващата година. „Те също така изработиха много амбициозен климатичен план. Браво, дано и други страни да ги последват. Това също ще даде стимул“, допълни Георгиева.

Изказването й е една от редките похвали за Германия, която е призовавана да увеличи фискалните си разходи, за да помогне както на икономиката си, така и на еврозоната. Подобен призив дойде и от МВФ през октомври, когато фондът заяви, че правителството „трябва да се възползва от отрицателните лихви по кредитите, за да инвестира в социален и инфраструктурен капитал“.

До този момент Германия се противопоставя на предлаганите по-крайни планове, тъй като няма криза, на която да трябва да отговори. Очаква се Георгиева да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел по-късно този следобед.

Българката, която оглави МВФ миналия месец, заяви, че световната икономика ще отбележи скромен ръст през 2020 г., но предупреди, че тя продължава да работи под тежки облаци на несигурност. Светът трябва да премине от търговско примирие към търговски мир, допълни Георгиева.

„Можем да постигнем ръст, но той ще изисква политически усилия, няма просто да падне от небето“, допълни ръководителката на МВФ.

Един от начините да подкрепим икономиката е да предотвратим преждевременната отмяна на ниските лихвени проценти, смята Георгиева. Същевременно тя призна, че отрицателните лихви, които помогнаха на икономиката в тежки времена, могат да създадат и рискове.

Една от основните теми в дневния ред на МВФ е Аржентина, в която този месец се намеси и американският президент Доналд Тръмп. След избирането на Алберто Фернандес за президент Тръмп заяви, че е поискал от МВФ да работи с новото правителство за предоставянето на рекордна кредитна линия на страната от 56 млрд. долара.

Георгиева посочи, че фондът трябва да се запознае с икономическите планове на Фернандес, като го призова да има предвид последиците върху най-бедните хора в страната и да се придържа към бюджетните ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още