IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Глобализацията е изправена пред "голяма криза"

Френският държавен глава призова за общи действия за справяне с тези предизвикателства

20:27 | 24.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че глобализацията е изправена пред “голяма криза” и са необходими колективни действия за справяне с това предизвикателство, пише CNBC.

“Нека не бъдем наивни, глобализацията преживява голяма криза и борбата с това предизвикателство трябва да се води съвместно от държавите и гражданското общество, за да се намерят и приложат глобални решения”, коментира той по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

“Искам да дойда тук (в Давос), за да отправя призив за действие”, допълни той.

Макрон е на поста си от едва осем месеца, след като успя да пребори крайнодесния кандидат Марин льо Пен на изборите миналия май. Той коментира, че Франция е станала свидетел на масови страхове за глобализацията и липсата на разбиране за ползите от нея.

“Някои хора предложиха на французите просто да се измъкнат от глобализацията, като първо решение на тези въпроси”, обясни френският държавен глава. По думите му в рамките на ръководството си той е натоварен със задачата да изгради страна, която е “просперираща и отворена към света”.

Макрон има все по-видимо присъствие на световната сцена, след като по-рано през януари пътува до Китай, а миналата седмица беше във Великобритания. Той е смятан за силен глобалист и застъпник на свободната търговия. По време на визитата си в Китай  пред своя колега Си Дзинпин президентът подчерта необходимостта от споразумения за търговия.

Визия за Европа

Предизвиквайки редовни аплодисменти от публиката, Макрон заяви, че иска Франция “да намери своето място в световната конкуренция” и една по-силна, по-единна Европа е от съществено значение.

Неговата заявка: “Франция се завърна, Франция се завърна в сърцето на Европа” стана особено популярна сред европейските и бизнес лидерите в Давос, след като той изложи регионалната си стратегия.

“Основната стратегия за мен през следващите години и по-специално за тази, е създаването на нови основи за нашата Европа”, коментира Макрон. Той подчерта, че е необходимо да се подобрят редица въпроси, свързани с енергетиката, миграцията, дигиталната среда и инвестициите, но допълни, че Европа има ценности, които може да предложи на света.

По думите на Макрон ЕС трябва да се реформира тази година, така че да се конкурира с големи сили като САЩ и Китай. 

Инвестици

В Давос Макрон разкри че има амбициите да постави иновациите в центъра на своята икономическа политика, предаде БТА. 

Той изтъкна ползите от данъчните облекчения за бизнеса и отбеляза, че трудовите закони на Франция трябва да са много по-адаптирани към бизнес обстановката, така че страната да стане по-конкурентноспособна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Майната и на глобализацията ...и на тебе също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още