IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Инвестициите в образование, научни изследвания и иновации са вложения в бъдещето

Какво предстои пред новата Европейска комисия разкри българският еврокомисар в специално интервю за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR

13:10 | 29.11.19 г.
Автор - снимка
Редактор
Мария Габриел: Инвестициите в образование, научни изследвания и иновации са вложения в бъдещето

Като голяма чест и предизвикателство определи ресора си тя пред водещата Милена Милотинова в студиото в Страсбург, часове след като Европейският парламент одобри състава на новата Европейска комисия.

„За мен ще бъде важно на финалната фаза на преговорите темата за иновациите, научните изследвания и образованието да не остане след други традиционни теми като земеделие и кохезионна политика. Те също са важни, но инвестирайки в образование, научи изследвания и иновации, си даваме шанс да успее да отговорим на днешните предизвикателства“, аргументира се тя.

Българският еврокомисар ще управлява 100 млрд. евро по програма „Хоризонт Европа“.

„Този бюджет все още е само предложение на Европейската комисия", обясни Мария Габриел и посочи, че предстои да защитава парите за програмите „Хоризонт Европа“ и „Еразъм““.

По думите ѝ няма причина Европейската комисия да не изпълни целите, които е заявила.

“Пред нас има много предизвикателства. Те не са само икономически. Те са свързани с цифровизацията и климатичните проблеми, с демографските предизвикателства. Така че е време да стартира работа тази комисия”, посочи Мария Габриел.

Според нея е важно ЕК да започне със сериозни законодателни предложения, като се вземат предвид въпросите, повдигнати от всички евродепутати по време на изслушванията.

"Това, което Европейският парламент иска още от самото начало, е правото за законодателна инициатива, така както го виждаме в националните държави-членки. Председателката Урсула фон дер Лайен даде заявка, че искаме да извървим пътя към такава реформа, но това няма да стане за ден или два", коментира българският еврокимисар.

Мария Габриел потвърди, че ще бъде комисар и за научните изследвания и иновациите, образованието, културата, младежта и спорта.

Как ще бъдат разпределени средствата по програмата, как ще се преодолее дисбаланса при финансирането на научни изследвания в Източна и Западна Европа и каква ще е ролята на дигиталните информационни хъбове – гледайте интервюто на 30 ноември, събота, от 17:30 часа в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още