Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Мей е готова да се откаже от искането си за ирландската граница

Ходът може да остави Великобритания в митническия съюз на ЕС за неопределено време

Мей е готова да се откаже от искането си за ирландската граница

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей е готова да се откаже от едно от ключовите си искания за Brexit, за да разреши спорния въпрос за ирландската граница и да открие пътя за постигане на споразумение, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Мей е готова да приеме план Б за границата между Великобритания и Ирландия, която няма времеви лимит. Въпреки че Европейският съюз и много компании искат това, решението може да породи криза в британското правителство, която дори да коства поста на Мей.

Още по темата
До този момент тя настояваше правната гаранция, че няма да се появи нова граница на остров Ирландия да бъде строго ограничена във времето. Мей и политиците в нейната Консервативна партия, които подкрепят Brexit, искат крайна дата, за да предотвратят забавяне на излизането на Великобритания и да гарантират, че страната може да сключва собствени търговски споразумения по света, освободена от митническите правила на Европейския съюз.

ЕС обаче отхвърли позицията й и преговорите са блокирани от месеци.

Сега Мей и екипът й от съветници за Brexit приемат становището на съюза за гаранция с отворен край с оглед намирането на „трайно“ решение, съобщава един от запознатите източници. Предложението е цяла Великобритания да остане обвързана с митническите правила на ЕС. Ще бъдат въведени и някои нови проверки на стоки между Северна Ирландия и континенталната част на Великобритания.

Курсът на паунда се повиши след новината.

Проблемът за лагера на привържениците на Brexit в кабинета на Мей е, че договореното решение за ирландската граница може да наруши дългосрочното статукво за цяла Великобритания. Бизнесът отдавна призовава страната да остане в митническия съюз, за да се улесни търговията с блока. Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние многократно предлагаше този вариант за изход от задънената улица. В британския парламент основната опозиционна Лейбъристка партия също настоява за митнически съюз.

Щекотливият въпрос как да бъде избегната твърда граница между Великобритания и Северна Ирландия бави напредъка в преговорите за Brexit от март. Времето на преговарящите екипи на ЕС и Великобритания за определянето на условията на развода и очертаването на бъдещето на търговските споразумения изтича, тъй като страната трябва да напусне блока на 29 март.

Новата предпазна мрежа ще бъде гаранция с отворен край в случай, че бъдещото търговско споразумение между Великобритания и ЕС не предотвратява необходимостта от митнически проверки на ирландската граница, съобщава източник, запознат с позицията на Великобритания.

Подробностите трябва да бъдат уточнени в залата за преговори, но представители на Великобритания и ЕС смятат, че планът ще бъде приемлив и за двете страни, допълват източниците.

Мей избегна пряк отговор, когато беше помолена да потвърди, че това е позицията й в четвъртък. Тя каза само, че никой не иска да бъде необходима предпазна мрежа.

Все още обаче остава един проблем. Великобритания опитва да убеди ЕС да се откаже от собствената си предложена предпазна мрежа, която на практика би отделила Северна Ирландия от останалата част на Великобритания. ЕС иска клаузата му да бъде включена в споразумението за оттегляне, дори само като вторична гаранция, до която да се прибегне в краен случай, ако клаузата на Великобритания се провали.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
8
 
2
преди 5 месеца
Не си правете илюзиите.
ЕС НЯМА ПОДПИСАН НИТО ЕДИН ОДИТ.
НИКОЙ ОДИТОР НЯМА ДА ПОДПИШЕ НЕЩО, В КОЕТО ИМА СТОТИЦИ МИЛИОНИ СКРИТИ ФОНДОВЕ.
А СЕ ПРЪКНЕ НЕЩО, ЗАПЛАШВАЩО ЕС, ОТДЕЛЯТ СЕ МИЛИОНИ ЗА ПОЛИТИЦИ, ДЕМОНСТРАЦИИ И МЕДИИ.
САМО ТУКАШНАТА НЯМА ДА ПОЛУЧИ БОНУСИ, ЩО СМЕ 3-ТИЯ СВЯТ.
У БРИТАНИЯТА СЕГА СКОРО С РЕЙСОВЕ ШЕ КАРАТ ДЕМОНСТРАНТИ - ДА ВИКАТ ЗА ЕС, ЗА ОСТАВАНЕ В ЕС, ЗА НОВ РЕФЕРЕНДУМ,

ТАЯ ЗЛА ГАД ИСКА ДА ЦОЦА ОТ ЕС, НО НИЩО ДА НЕ ПЛАЩА.
МОЖЕ ДА СТОИ РАЗКРАЧЕНА СЪС СТОЛЕТИЯ, СТИГА ДА НЕ ПЛАЩА КИНТИ !!!!
3
 
20
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Аууу- и защо?:) Нали британците искаха ИЗВЪН ЕС, което значи, че искат ИЗВЪН митническият съюз на ЕС, а?:) ОТ ГОДИНИ считам британците за невежи, но надути и високомерни хора с необосновано високо самочувствие, което се гради на отблясъка от спомена на една рухнала колониална империя и поради тази причина съвсем съзнателно отказвам да науча езикът им. Сега това мое убеждение се затвърди- британците нямат и бегла представа какво ТОЧНО представлява ЕС и у британските селянджъри витае убеждението, че ЕС е германия да потребява парите на великобритания:) Не разбирам- защо правителството им не поиска квалифицирана правна помощ от професорите от Оксбридж специално за изготвянето на предложенията за споразумението с ЕС- мнозина от тези преподаватели са британски граждани и те ЗНАЯТ И ПРЕПОДАВАТ лекции относно това какво е и какво не е ЕС! Нека се знае- ЕС Е МИТНИЧЕСКИ/ ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ, а не просто сборище на ес бюрокрация. Невежеството на британците относно правните последици за държавата им при брекзит без споразумение, Е ПОТРЕСАВАЩО за мен! Брекзит без споразумение означава ДИРЕКТНО влизане на великоислямия в хиперинфлационна спирала и масови фалити на технологични и всякакви други фирми, защото ю.к. НЯМА собствен човешки потенциал в сферата на висококвалифицираните специалисти със стаж по специалността НАД 5 години и ще има масов вакуум на тази категория служители, ако няма споразумение. НЯМА КАК пакита и мароканци да запълнят този вакуум и това е факт!

Още от Европа
Гърция е подала молба до ЕСМ за предсрочно погасяване на заемите от МВФ