IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Изолационизмът не е решение на икономическите проблеми

Германският канцлер призова за по-тясно външнополитическо сътрудничество между европейските страни в лицето на глобалните конфликти

18:59 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на Световния икономически форум в Давос, че изолационизмът и протекционизмът не са решение на икономическите проблеми пред страните по света. 

„Ние вярваме, че затварянето няма да ни отведе далеч. Вярваме, че трябва да си сътрудничим, че протекционизмът не е правилният отговор“, посочи тя, цитирана от германското издание Spiegel. Според медията думите й са насочени директно към американския президент Доналд Тръмп, който също се очаква да вземе участие във форума този петък.

Според канцлера, когато някой смята, че не получава справедливо отношение, трябва да търси многостранни решения, тъй като в противен случай само ще се насърчи протекционистките политики, предава Ройтерс.

Самата тя призна, че в Германия също има все по-нарастваща поляризация на обществото, каквато не е имало от десетилетия, дължаща се на финансовата и миграционната криза от последните години.

Меркел посочи също, че Европа не трябва да се оплаква, когато други държави като САЩ направят драстични промени в своето данъчно законодателство, а вместо това да отговори със свои реформи.

Като пример канцлерът даде усилията на Франция и Германия да постигнат общ правилник за корпоративното данъчно облагане и допълни, че европейските страни тепърва ще трябва да се справят с все по-сложната данъчна обстановка.

От трибуната Меркел призова и за по-тясно външнополитическо сътрудничество между европейските страни.

„Общата външна политика не е достатъчно развита“, заяви тя. Според нея обаче това е необходимо, тъй като голяма част от глобалните конфликти „се намират пред нашия праг“.

По време на своето изказване канцлерът заяви още, че е непредубедена по отношение на това какво ще бъде споразумението за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit. Въпреки това тя бе категорична, че не могат да бъдат правени компромиси с основните принципи на европейската общност.

Меркел посочи, че Европа иска да има „добро партньорство“ с Лондон, но от Острова зависи колко тясно ще бъде то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още