IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността се завърна на европейските борси

Инвеститорите се плашат буквално от всичко, коментира анализатор

19:33 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдъри в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трейдъри в Лондон. Снимка: Ройтерс

След силното начало на новата седмица смелостта напусна във вторник инвеститорите на водещите европейски фондови борси.

Общият за еврозоната индекс EuroStoxx 50 отчете спад от 0,81 на сто до 3340,93 пункта.  В Париж CAC 40 отчете понижение с 0,60% до 5109,24 пункта при наситен търговски оборот от 3,74 милиарда евро, германският Dax се понижи с 0,7 на сто до 12196,50 пункта, а при британския FTSE 100 загубата бе по-умерена - 0,13 на сто до 7168,01 пункта. Търговията в Лондон бе раздвоена между добрите резултати на миннодобивния сектор и слабото представяне на някои международни компании поради на силната британска лира.

По този начин европейските борси напълно отговарят на тенденциите от Ню Йорк, където Dow Jones Industrial стартира вторника с понижения. Така инвеститорите и от двете страни на Атлантика демонстрираха своята неувереност за това дали пазарът вече загърби най-лошото.

В Германия подиндекстът Mdax приключи сесията с понижение от 0,52 на сто до 25079,26 пункта, докато технологичният TecDax спадна с 0,62 на сто до 2462,54 пункта. Най-слабо в  Mdax се представи Aurubis, чиито акции се сринаха с 8 на сто до 73,88 евро за брой. По-рано през деня производителят на мед отчете добри финансови резултати въпреки негативното влияние на по-слабия американски долар в сравнение с еврото. 

В Dax слабо се представи и акцията на Metro, която отчете по-рано през деня изненадващ ръст на печалбата. Въпреки това акциите на дъщерното CECONOMY AG се обезцениха с 0,44% до 11,23 евро за акция.

В Лондон акциите на Tui поскъпнаха с 1,22 на сто до 1614,0 пенса. Компанията стартира добре годината с печелившата продажба на три хотела Riu.

Френската компания за луксозни стоки Kering, от друга страна, трябваше да преглътне спад: през миналата година французите отчетоха силен скок в продажбите и печалбите благодарение на добрите сделки с изключителни марки като Gucci и Yves Saint Laurent. Независимо от това акциите загубиха почти 4% от стойността си, като заеха последно място в CAC 40. Лидер на CAC 40 бе Publicis с ръст от почти 4%. Според директора на медийно-рекламната компания Артър Садун рекламната агенция е получила голяма поръчка от германския производител на автомобили Mercedes-Benz.

„Инвеститорите се плашат буквално от всичко“, коментира пред DPA Йохен Щанцел от брокерската къща CMC Markets тенденциите с оглед на значителните загуби и спадовете от последните две седмици.

Отрицателно въздействие за борсите от еврозоната имаше и силният курс на еврото, който влошава шансовете за износ на тукашните компании. Общата европейска валута продължи да поскъпва спрямо долара. Инвеститорите са предпазливи и в очакване утре да бъдат публикувани данните за инфлацията в САЩ, които се следят с особено внимание в перспективата на евентуално покачване на лихвите.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още