IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия прие енергийните правила на ЕС и повдигна притеснения

В страната се опасяват, че при новата ситуация под въпрос остава ключовият проект NorthConnect

12:44 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В края на миналата седмица Норвегия одобри Третия енергиен пакет на ЕС, опасявайки се да не прекъсне близките си връзки с енергийния пазар на общността, пише EurActiv. Това гласуване в парламента обаче предизвика притеснения в сектора.

За да си осигури подкрепа, правителството обеща на опозицията всички енергийни кабели, които свързват Норвегия с останалите държави в общността, да бъдат държавни. Това поставя под въпрос изпълнението на проекта NorthConnect, който предвижда изграждането на електропровод между Норвегия и Шотландия. Плановете бяха това съоръжение да заработи през 2023 г.

NorthConnect се реализира от частния консорциум между норвежките Agder Energi, Lyse и E-CO и шведската Vattenfall. Според очакванията в сектора сега държавният оператор на енергийната мрежа в Норвегия Statnett ще трябва да поеме този проект и това поставя под въпрос неговата реализация.

Спирането на NorthConnect означава всички европейски субсидии за него да бъдат загубени.

В момента държавната Statnett строи два електропровода до Германия и Великобритания.

EurActiv припомня, че до момента Норвегия разчиташе на договора за Европейското икономическо пространство за равен достъп на норвежкия бизнес до европейския пазар във всеки сектор. В страната обаче се притесниха от преговорите по Brexit и обтягане на отношенията с ЕС.

Според противниците на приемането на Третия енергиен пакет Норвегия може да загуби и контрола върху своите огромни водни ресурси в енергетиката, допълва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още