IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен фонд разрежда портфейла си по етични причини

Фондът се отказва от инвестициите си в британския отбранителен концерн BAE Systems PLC и още осем компании

19:31 | 16.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Производствен хангар на&nbsp;BAE Systems във Великобритания. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Производствен хангар на BAE Systems във Великобритания. Снимка: архив Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия, чийто портфейл се оценява на над 1 трлн. долара, не иска да инвестира в компании, които не спазват етичните норми.

Затова сега от портфейла излизат книжата на девет компании, сред които тези на известния британски производител на оръжия BAE Systems. Както съобщава фондът, запазва се и вече съществуващата забрана за инвестиции в Honeywell заради участието на компанията в разработването на ядрени оръжия. Тя е в черния списък от 2005 година, въпреки че отправи нови уверения, че не произвежда ракети и ядрени снаряди. 

Освен в тях фондът няма да инвестира и в американските Aecom, Fluor и Huntington Ingalls заради участието им в производството на ядрено оръжие, за което компаниите правят важни компоненти.

Фондът изключи също тайванската Evergreen Marine, Korea Line от Южна Корея, полската Atal и тайландските Precious Shipping и Thoresen Thai Agencies, понеже излагали на риск околната среда или систематично нарушавали човешките права.

Южнокорейската компания за воден транспорт Pan Ocean пък засега е поставена под наблюдение.

Фондът притежава дялове в 9000 компании по света. Той е управляван от строги етични правила, забраняващи му да инвестира в компании, които нарушават човешките права, произвеждат ядрени и т.нар. нехуманни оръжия, въглища и тютюневи изделия. Вече са забранени вложения в над 100 компании, сред които са Walmart, Boeing, Philip Morris и Rio Tinto. Решенията на фонда имат още по-голямо значение, тъй като често са следвани и от други инвеститори, пояснява Ройтерс.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още