IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха екостандартите за корабните горива в ЕС

Държавите от общността имат 18 месеца да въведат директивата в националните си законодателства

16:12 | 29.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Одобриха екостандартите за корабните горива в ЕС

Производителите на корабни горива в ЕС ще трябва да спазват нови, по-екологични стандарти, е записано в нова европейска директива. Документът получи одобрението от Съвета на министрите и ще влезе в сила 20 дни след публикацията в Официалния вестник на общността.

Държавите от ЕС имат 18 месеца, за да приложат одобрените текстове, припомнят от Европейската комисия.

Целта на новата директива е да намали емисиите парникови газове и опасни вещества, които замърсяват водоемите и въздуха в Европа.

Проучвания, цитирани от Международната морска организация (IMO), показват, че корабите се оказват сред сериозните замърсители на въздуха със серен диоксид.

По тази причина горивата вече ще съдържат по-малко количество сяра. Горивото за корабите, преминаващи през акваторията на ЕС, ще съдържа до 3,5% сяра за всички кораби, като изключение може да се направи само за плавателни съдове със сероочистващи инсталации.

Но освен за околната среда европейските чиновници се грижат и за бизнеса, за който новите изисквания могат да имат негативен ефект. В директивата са предвидени компенсации за правените инвестиции, които ще се отпускат на национално ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Въпрос такъв: Ако биодизелът покрива стандартите за съдържание на сяра, какво по-добро за неговите производители? Плавателните средства консумират големи количества, съхраняват ги при сравнително постоянна температура...Ако бях производител на биодизел, отдавна да бях започнал контакти в тази област и вече да можех да се похваля с определени успехи.- Така де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още