IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Джентилони: Европа действа като икономически гигант и политическо джудже

Европа се фокусира твърде много върху това, което администрацията на САЩ „вярва или мисли“, заяви италианският премиер

19:47 | 24.01.18 г.
<p>
	На снимката:&nbsp;Италианският премиер Паоло Джентилони по време на икономическия форум в Давос, <em>Архив Ройтерс</em></p>

На снимката: Италианският премиер Паоло Джентилони по време на икономическия форум в Давос, Архив Ройтерс

Италианският премиер Паоло Джентилони уважава президента на САЩ Доналд Тръмп, но не е съгласен с идеите му за миграцията и изменението на климата, нито с протекционистката му позиция по отношение на търговията, предаде CNBC.

По време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Джентилони коментира силно критикуваната реторика на президента Тръмп за „Америка на първо място“.

„Напълно уважавам факта, че той бе избран с идеята да постави Америка на първо място и той се опитва да работи в тази посока“, заяви италианският премиер.

„Но ниe европейците, италианците, трябва да подчертаем факта, че зачитaнето и защитавaнето интересите на американските граждани, което е правилно, не означава, че обсъждаме рамката на международните търговски отношения, например, които доказано са толкова полезни за растежа“, допълни той.

Коментарът на Джентилони идва, след като в понеделник САЩ обявиха нови мита за вносните соларни панели и перални машини, за ужас на Китай и други световни лидери като индийския премиер Нарендра Моди, който разкритикува САЩ за все по-изолационистката и протекционистка позиция по отношение на търговията.

Италианският премиер заяви, че страната му е готова и желае да си сътрудничи с Тръмп, но подчерта, че отслабването на търговските отношения би било грешка.

„Всичко това е открита дискусия, но рамката на тази дискусия трябва да остане подкрепата за откритост, за свободна търговия, за споразумения, а не за протекционизъм“, заяви той.

Джентилони заяви, че макар Италия отдавна сътрудничи със САЩ, той не споделя противоречивите мнения на Тръмп за миграцията и изменението на климата, а Европа трябва да се съсредоточи върху своя регион.

„Винаги трябва да помним, че ние италианците, винаги сме си сътрудничили със САЩ, както с Рейгън и Картър, Никсън и Клинтън, Буш и Обама, така и с Тръмп, избран от американците за президент. „(Но) имаме нужда от многостранно и трансатлантическо сътрудничество, защото то работи, а отслабването на това сътрудничество би било грешка“, категоричен бе той.

Европа се фокусира твърде много върху това, което администрацията на САЩ „вярва или мисли“, и действа като „икономически гигант и политическо джудже", вместо да се съсредоточи върху собствените си дела, каза Джентилони. „Континентът трябва да използва 2018 г., за да поднови нашата роля в света“, призова той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още