IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Сътрудничеството на Китай с Източна Европа е от полза за ЕС

С това китайските власти отхвърлят притесненията, че с действията си се опитват да разединят Стария континент

11:59 | 23.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са от полза за целия Европейския съюз. Това заяви китайският държавен съветник Уан И по време на среща в Аржентина с българския министър на външните работи Екатерина Захариева.

С това китайските власти отхвърлят притесненията, че с действията си се опитват да разединят Стария континент, посочва Ройтерс. През март агенцията съобщи, че Китай обмисля да даде заден ход по отношение на срещите, въпреки че по информация от Пекин преговорите за следващата – която ще се състои в България, продължават.

По думите на Уан форматът „16+1“ (страните от Централна и Източна Европа плюс Китай) има положителен ефект върху икономическото развитие.

„Сътрудничеството (във формата – бел. ред.) „16+1“ и това между Китай и ЕС не се изключват взаимно“, цитираха държавния съветник от китайското външно министерство. „Това помага на процеса за европейска интеграция“, е заявил още той пред Захариева.

Според Китай тазгодишната среща на върха в България ще постигне нови резултати и още повече ще насърчи полезното сътрудничество между региона и Пекин, допълва още Уан.

От китайското министерство на външните работи съобщават, че Захариева е казала на съветника, че България ще приветства китайските лидери на срещата, чиято подготовка вече тече.

Тя също така е допълнила, че сътрудничеството между Пекин и страните от Централна и Източна Европа не засяга по-обширните двустранни отношения на народната република с ЕС, посочва Ройтерс.

Захариева е заявила още, че страната ни подкрепя китайската инициатива „Един пояс, един път“ и иска да насърчи повече инфраструктурни проекти в рамките на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Пекин: Сътрудничеството на Китай с Източна Европа е от полза за ЕС ----------Може (би) и да е от полза за ЕС, но явно не е от полза за някои от членовете му.Така де, навлизат във вече заплюта територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още