IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика излиза от рецесията

През 2017 година брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 1,5%, показват официалните данни

17:49 | 02.04.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на руската икономика се е забавил рязко през последното тримесечие на миналата година, но въпреки това за 2017 година брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири за пръв път от три години насам, нараствайки с 1,5%, показват данни на официалната държавна статистика, цитирани от БНР.

Брутният вътрешен продукт на Русия се е повишил през четвъртото тримесечие на миналата година с едва 0,9% спрямо година по-рано след солидна експанзия от 2,2% през периода юли-септември (възходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 1,8%).

По-слабото представяне на икономиката в края на годината се дължи на намаляване на промишленото, минно-добивното и селскостопанското производство. Промишленият сектор се е свил с 2,8% (след повишение с 1,3% през третото тримесечие), в миннодобивната сфера беше отчетно понижение с 0,9% (след растеж с 1,6% преди това), както и при производството на електричество и при добива на природен газ (понижение с 4,1% след повишение с 1,3% през третото тримесечие).

В същото време строителният сектор е нараснал с 1,7% (след повишение с 1,6% и през предходните три месеца на миналата година), търговията на едро и дребно се е повишила за второ поредно тримесечие с 3,6%, докато селскостопанското производство се е свило с 0,5% (след ръст с цели 3,7% през периода юли-септември).

Въпреки доста слабия растеж през трите месеца до края на декември руската статистика потвърди, че брутният вътрешен продукт на страната се е разширил през миналата година с 1,5%, след като година по-рано се сви с 0,2 на сто.

Това представлява първо разширяване на икономиката на Русия от 2014 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
имаш лека грешка, тук се пише предимно за фалита на Запада, никой не е споменал че руската *** ще фалира, те на къде по голям глад са свикнали ... ама ти е простено, знаем че помниш избираелно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
comet
преди 6 години
Приятна изненада, ... и поздравление на Тошкова за статията! ...Ако мога като пожелание за в бъдеще, ще е полезно от време на време статии за ограмотяване (от световното минало и настояще) мъдрости и примери с актуално звучене и днес за икономически и всякакъв подобен подем/успех (с източници от различните световни центрове на развитие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 6 години
Хаахаха...И това - сама, срещу целия Запад! Даже китайците повече гледат сеир, отколкото нещо да помагат. Санкции, манкции, тука се писаха напоителни аналллизи за неизбежен фалит, за пияни б^лядове, за хипофизни жужета и срутени бензиностанции... Я да видиме колко е растежът на ЕС и на САЩ, в условията и позицията им на денонощен незнамсикво ийзинг-мийзинг и тотална политическа, икономическа, финансова, технологична и уж военна консолидация и доминация...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 24
Lucifer
преди 6 години
Да, руската икономика не се крепи само на газ и петрол. Тя винаги е разчитала на най-древната професия: всяка *** е шпионка! От там и небивалия ръст в икономоката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 17
markov
преди 6 години
Това би трябвало да се изяснила но тъпите кратуни след като петрола падна до 30 долара а Русия на пук на пророчествата не фалира ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 18
BattleRoyal
преди 6 години
да не се окаже че икономиката им вече не се крепи само на петрола...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 20
Sokratus
преди 6 години
Цената на петрола се е увеличила с над 20% в сравнение с 2016 година. Руската икономика само с 1.5%!!!Големци, как го правят да скапят ръста, само те си знаят!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още