IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С достатъчно помощ Украйна може да спечели

Байдън и НАТО обаче все още са прекалено предпазливи в противопоставянето си на Путин

13:04 | 24.03.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руската ракетна система земя-въздух с далечен обсег С-300. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руската ракетна система земя-въздух с далечен обсег С-300. Снимка: Bloomberg

Публичното послание от срещата на лидерите на НАТО в четвъртък в Брюксел със сигурност ще наблегне на единството и решителността в подкрепата за Украйна. Но тъжната реалност е, че демократичният алианс, който се изправя срещу Владимир Путин, все още не прави достатъчно, за да гарантира поражението на руснаците. А зад кулисите някои лидери биха предпочели Володимир Зеленски да се съгласи на мирно споразумение, колкото се може по-скоро, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Поразителният факт на тази война е, че украинците спасиха Европа и САЩ толкова, колкото и НАТО им помага. Упоритата съпротива на Киев, на огромна човешка цена, даде на Запада шанс да спре марша на руския империализъм, преди той да застраши НАТО. Войната показа, че руската армия е по-слаба, отколкото американските разузнавателни служби и Пентагона смятаха. Противно на всички очаквания Украйна може би печели.

Най-изненадващо е, че украинската съпротива поднови усещането сред хората на Запад, че техните страни са за нещо повече от социална държава и индивидуална задоволеност. Украинците показват, че свободата има цена, често страшна.

Но западните лидери изглежда все още се притесняват какво ще се случи, ако Украйна спечели. Това е особено вярно за администрацията на Байдън, която предприе много добри стъпки - но обикновено под натиск от Конгреса или Европа и обикновено късно. Президентът Байдън с право е шокиран от бруталността на Путин и го нарича военнопрестъпник, но все още изглежда се страхува да направи това, което е необходимо, за да го победи.

Във вторник в Белия дом съветникът по националната сигурност Джейк Съливан беше попитан два пъти дали той и президентът смятат, че Украйна може да спечели. Най-доброто, което можеше да предложи, беше уверението, че Русия „никога няма да може да подчини украинския народ“ и стандартен ангажимент към суверенитета на Киев.

Този предпазлив ангажимент включва бавния темп на доставка на оръжия. Словакия предложи своята система за противоракетна отбрана С-300, от която Украйна твърди, че се нуждае, но не е ясно кога ще бъде доставена. На 16 март изтече информация, че САЩ най-накрая ще доставят дронове Switchblade, за да се противопоставят на инвазията, започнала на 24 февруари. Но в понеделник Пентагонът призна, че Switchblades все още не са на терен в Украйна. САЩ спешно трябва да попълнят запасите си от оръжия.

Същото важи и за помощта от Западна Европа, която посрещна 3,5 милиона бежанци от Украйна и се опитва да се отдели от руския нефт и газ. САЩ могат да приемат много повече украинци с временен защитен статут.

Сега европейците разбират грешката, която направиха по отношение на енергетиката и променят политиките си. Но Байдън отказва да остави настрана манията си по климатичните промени, за да се справи с тази променяща света криза. Неговите регулатори все още са прицелени към производството на нефт и газ в САЩ. Той ще се радва на малко доверие в убеждаването на германци и италианци да направят жертви, ако не им помогне да задоволят енергийните си нужди сега и следващата зима.

Трудно е да се устои на заключението, че Путин е успял да сплаши Байдън и други лидери със заплахите си за ядрена ескалация. Това може да оправдае решението да не се подпомага Украйна със зона, забранена за полети, гарантирана от НАТО, която може да изисква американските самолети да атакуват радари и противоракетна отбрана на руска територия.

Но това не трябва да е извинение от предпазливост за всякакви действия, различни от подпомагане на украинците да победят Путин. Ако ядрената заплаха подейства, за да спре подкрепата на НАТО сега, руснаците ще я използват в бъдеще с пълна сила срещу самия северноатлантически алианс. Същността на възпирането е в доверието, което означава Путин да се убеди, че прибягването му до ядрени оръжия в Украйна ще бъде посрещнато с необходимата реакция. Същото важи и за химическите или биологичните оръжия.

Опасяваме се, че Байдън, а може би и други лидери на НАТО, ще окажат натиск върху Зеленски да се съгласи Украйна да се превърне в още един „замразен конфликт“, като Грузия. пишат авторите. Русия би могла да запази украинската територия, която окупира, в замяна спирането на бомбардировките. Путин ще може да заздрави контрола над тези региони и да се превъоръжи, за да заплашва отново Украйна в бъдеще. Лидерите на НАТО биха могли да премахнат този страх, ако заявят публично, че санкциите срещу Русия ще продължават, докато нейните войски не напуснат Украйна.

И преди сме казвали, че една страна влиза във война, гореща или студена, с президента, който има. Искаме Байдън да бъде лидер и да успее в Украйна. Но той трябва да води по-решително – и с цел не просто да се постигне военна патова ситуация, а украинска победа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Полъскан съм, каква плетоара от отговори съм получил, дори някои и профила са ми чели. Какво да кажа, човека над мен не е прочел първия ми коментар в темата, само втория, и си е изградил каквото на него му е приятно мнение за мен - масова практика. А ти си написал верни неща, само си пропуснал една подробност, но важна. Аз не казах че Украйна трябва да направи компромис, точно обратното - Русия трябва да направи и то много компромиси, това написах в първия ми коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Затова като те нападнат, не се прави на мъж, а пръв си свали панталоните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ето човека над теб ти го обясни като за 5 клас... нужно ли е да добавя нещо, освен че за пореден път логиката ти издиша! ... на пук на великото резюме което си написал в профила си!Предлагаш да му направим отстъпка и компромис... направиха ли му веднъж при Грузия, направиха ли му втори път с Крим? .. и кво? Тоя от компромис не разбира, компромиса го прави по смел! Сега ще ти дам и аз един пример... разхождаш се с децата и жената в парка и изведнъж група луди с ножове те напада... ае седай да преговаряш, не се бий! А ние отстрани ще викаме... нема да се месим, това е между тях, да не ги провокираме... все едно след като те довършат няма да тръгнат към нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Алтернативата е да се върнеш вкъщи - в случая. Без да си инвалид и без някой да ти е правил засада. Но ти си комплексирано джудже и не го правиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
Може да се каже че е и желязна да. Победата и загубата са в различни сфери. Представи си, че двама ти правят засада и ти искат парите, ти избираш да се биеш с тях и успяваш да им нанесеш достатъчно щети за да се откажат и да избягат, но в боя са нанесли и на теб щети и то трайни. Победил си в боя и си спасил няколко стотин лева но сега цял живот ще живееш с последствията като инвалид. Това е да спечелиш и загубиш едновременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Ситуацията отива към думите на Кутузов отпреди 200 и кусур години.. " За да спасим Русия, трябва да изгорим Москва"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
единствения начин Русия да победи, е като загуби... железна логика, мой!... Тоест утре ако се случи така че Украйна да ги изтласка... ще броиме като победа за Русия... важи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Shadow1
преди 2 години
Русия може да победи, не се заблуждавайте, но единствения начин по който може да победи е такъв по който всички и тя самата ще загубим. Няма спор че има достатъчно арсенал да ликвидира всичко в Украйна но това би било пагубно за всички ни. Затова трябва да сключи мир сега, да направи компромиси, това е най-добрия изход. А не може да победи по друг начин понеже цялото население в Украйна е настроено срещу нея, да се справиш с такова предизвикателство по хуманен начин е непосилна задача дори и САЩ смята щяха да се провалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
зада има трета световна, както ни плашат копейките... трябва да влезе поне половината свят и поне по една глобална сила от всяка страна... а това как го виждаш? Най много да се случи, 20тина държави да наритат местния бабит Русия и това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
korn
преди 2 години
НАТО няма как да остави Путин да прави квото си иска, защото можел да започне ядрена война. Третата Световна е въпрос на време. Повечето бомби ще полетят между ядренити сили. България може и да извади късмет, една част от българите може и да оцелеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още