IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens e получил държавни субсидии за 305 млн. евро за 11 години

Концернът e и лидер сред 30-те компании от DAX, които от началото на 2017 г. са взели общо поне 93 млн. евро от държавата

09:04 | 16.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският индустриален конгломерат Siemens е получил през изминалите 11 години държавни субсидии за около 305 млн. евро според медийни публикации. В момента компанията е изправена пред сериозна критика в страната си заради планираното закриване на редица заводи в Източна Германия, предава DPA.

Siemens e също така лидер сред 30-те компании от водещия борсов индекс DАХ, които от началото на 2017 г. са взели общо поне 93 млн. евро от държавата, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на отговор на парламентарен въпрос на левицата и на собствени разработки.  

Пред FAZ Siemens отговаря, че през изминалите пет години компанията е платила над 20 млрд. евро под формата на данъци, такси и социални осигуровки на държавата и е вложила много повече, отколкото е получила като субсидии. Концернът изтъква, че е и един от най-големите обучители и работодатели в Германия.

Данните подхранват дебата за субсидиите за бизнеса. Поддръжници считат плащанията за необходими, за да се запази конкурентоспособността на Германия. Критиците говорят за нарушена конкуренция. Някои анализатори питат дали компании с високи приходи като Siemens, с нетна печалба през фискалната година 2016 - 2017 г. от около 6,2 млрд. евро, трява да получават обществено финансиране.

След анализ на Института за световната икономика в Киел (IfW) за FAZ финансовата помощ от федералното правителство за германските фирми през 2016 г. възлиза на 32,3 млрд. евро. За 2017 г. бяха планирани 36,6 млрд. евро, но още не е ясно каква част от сумата е била достъпна. Следва да се отбележи, че IfW традиционно има много широко определение за държавна помощ. Сумата включва например милиарди евро за Deutsche Bahn.

В момента компанията се намира под сериозна критика. През ноември тя обяви, че ще съкрати около 3 500 работни места в Германия, както и обяви възможното закриване на няколко свои завода в Източна Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още