Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Студентите в ЕС напускат университетите най-често заради работата

Голяма част си тръгват заради безинтересните образователни програми

Студентите в ЕС напускат университетите най-често заради работата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над 3 млн. младежи в Европейския съюз са били в колеж или университет, но са прекъснали в някакъв момент обучението, показват данни на Евростат за 2016 г.  В същото време висше образование са завършили около 30 млн. младежи.

Причините обучението да бъде прекъснато са различни. Почти 25% предпочитат да работят, вместо да учат. Други 22% решават, че образователните програми са безинтересни и не отговарят на нуждите им. 

Още по темата

Почти 18% споделят за затруднения при изучаването на материала. От друга страна, близо 10% споделят, че са напуснали по семейни причини. Около 7% са били затруднени по финансови причини, а други 5% са имали здравословни проблеми.

По семейни причини по-често образованието си прекъсват жените в сравнение с мъжете (16% срещу 6%). Също жените съобщават по-често за здравословни проблеми (6% срещу 4%).

Мъжете си тръгват от колежите повече заради желанието да работят (28% срещу 21%) и заради затруднения в процеса на обучението (20% vs 16%).

Данните за България в тази статистика са непълни, като става ясно, че прекъсналите висшето си образование са почти 8 хил.

 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
6
 
1
oio
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Ами работа трябва, само с учене не се живее. Още си спомням аз като следвах към края на 90-те години, глад и мизерия. Още трети курс започнах работа, както и около половината от състудентите ми, защото условията го налагаха ако искахме да има какво да ядем. Не че сега е нещо по-различно, у нас мизерията си е все същата, но по-лошото е че дори се задълбочава последните 10г.

Още от Европа
ЕС отправи ново предупреждение за здравето на големите банки