Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ТЕЦ "Марица Изток 2" е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа

За първи път в класацията попада и авиокомпания в лицето на Ryanair

ТЕЦ "Марица Изток 2" е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа

Снимка: ТЕЦ "Марица Изток" 2

ТЕЦ „Марица Изток 2“ е на осмо място сред най-големите замърсители на въздуха в Европа, сочат данни на базираната в Брюксел независима европейска неправителствена организация "Транспорт и околна среда" (Transport&Environment), цитирани от ВВС.

Ryanair е единствената авиокомпания, която беше включена в топ 10 на най-големите замърсители в Европа. За първи път, компания, която не управлява въглищна централа, стига близо до върха в класацията. Седем топлоцентрали в Германия и по една в Полша и България попадат в списъка.

Според данните въглеродните емисии на Ryanair са нараснали с 6,9% миналата година, но компанията съобщи, че е „най-зелената и най-чиста авиокомпания в Европа“.

Авиокомпанията допълни в комюнике, че „пътниците, които се придвижват с Rayanair, имат най-ниското ниво на въглеродни емисии на километър в сравнение с пътуващите с всеки друг превозвач“.

Миналата година авиокомпанията започна нова екологична политика, при която ще предлага на клиентите си шанса да компенсират въглеродния отпечатък на пътуването си.

Всички останали замърсители в топ 10 са топлоцентрали, захранвани с лигнитни въглища.

Замърсяването от авиокомпании нарасна с около две трети от 2005 г. насам и според прогнозите ще продължи да се увеличава, тъй като полетите стават по-достъпни.

Ако този темп се запази, индустрията ще се превърне в най-големия замърсител в идните три десетилетия.

Международната организация за гражданска авиация (ИАТА) предприе в последно време мерки за разрешаване на проблема, целящи да предотвратят увеличаване на въглеродните емисии, чрез засаждане на дървета или инвестиране в по-чисти технологии.

Но критици на плана заявиха, че тези мерки са били пробвани и преди, но не функционират, отчасти защото е трудно да се следи изпълнението им.

Ryanair обяви първата си загуба от март 2014 г. през последните три месеца на миналата година, като заяви, че „дългата зима в Европа“ е засегнала бизнеса й.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
3
 
7
michaelis12 до: beroe2000
преди 2 години
тия са преписвачи не са джирналисти тва първо и второ не се мъчи да ги кандисваш щот ако я спрат и госпожата преписвач ше умре от студ зимъска барабар с тия останалите у мазето дет преписват там ..... :))
1
 
2
 
6
kreepe до: Императорът
преди 2 години
Няма профилна снимка
Иначе къде ще си продават квотите за въглеродни емисии, които за няколко години от 2 евро станаха 35+ евро :)
0
 
13
 
5
преди 2 години
Няма профилна снимка
Госпожо "журналист", слагам кавичките, защото явно не сте запозната с материята, за която пишете по-нагоре. Къде видяхте ТЕЦ 2 в класация та?? Марица - изток е комплекс включващ 4 топлоцентрали + минен комплекс!!! В ТЕЦ 2 има изградени сероочистващи инсталации на всички енергоблокове като ефективността им е над 96 % нещо, което в ТЕЦ а на Ковашки липсва!! Сега се изграждат инсталации за разпалване с природен газ - което ще намали още емисиите, ама Вие откъде да го знаете това нещо!!А това, че на Американските централи държавата плаща въглеродните емисии по договор никъде не го пишете!!
4
 
9
 
4
khao до: Императорът
преди 2 години
Няма профилна снимка
мале маситъп
9
 
14
 
3
преди 2 години
Абе, германците ного се правят на гинка Станчева, ама най-ного мърлят въздухът !!! Споко, де - Газпром ще се погрижи - като им избичи до на зима и вторият Поток, ще могат да горят газчица, а ни гнъсни въглища.

За нашият пушляк - нека от ЕС отговорят: защо за да ни приемат, ни заставиха да спрем атомни реактори, признати за годни и безопасни от МААЕ, а не Марица Изток? Освен за да ни загробят енергийно, друга причина не виждам.

Още от Европа
Меркел: Страните в ЕС да отговорят подобаващо на германските цели за климата