IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesco пред риск от компенсации за 4 млрд. паунда заради неравностойно заплащане

Компанията е обвинена, че заплащането на мъжете е по-високо от това на жените

16:16 | 07.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Tesco е изправена пред риск да заплати компенсации в размер на 4 млрд. паунда (5,6 млрд. долара) за неравностойно заплащане на мъжете и жените в компанията, предаде Ройтерс, позовавайки се на адвокатската кантора, започнала съдебно производство.

Tesco е най-големият британски търговец на дребно и най-големият работодател в частния сектор на Острова с персонал от над 310 хил. души.

Адвокатската кантора Leigh Day съобщи, че хиляди служители на Tesco, работещи в доминираните от мъже дистрибуторски центрове, са платени значително по-добре от магазините на Tesco, където работят предимно жени.

Персоналът на дистрибуторски център може да печели над 11 паунда на час (15,4 долара), докато в магазините средното заплащане е около 8 паунда на час. Несъответствието може да доведе до това работник на пълно работно време да печели по 100 паунда повече на седмица, или 5 хил. паунда годишно, в сравнение със служителките в магазините например.

Според оценката на адвокатите над 200 хил. служители на компанията могат да се окажат ощетени, което може да струва на Tesco 4 млрд. паунда.

Говорител на Tesco е отказал да коментира темата, посочвайки, че компанията не е запозната със седебния иск.

„Tesco винаги е бил място за хора, които се развиват в кариерата си, независимо от своя пол, произход и образование. Работим усилено, за да сме сигурни, че трудът на всички наши колеги е справедливо заплатен и равностойно разпределен според работата, която извършват“, заяви говорителят на търговеца на дребно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още