IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция освободи кореспондента на германския Die Welt Дениз Юджел

За журналиста няма издадена забрана за пътуване извън страната

14:56 | 16.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Демонстрация в защита на журналиста. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрация в защита на журналиста. Снимка: Ройтерс

След почти една година в ареста турските власти освободиха кореспондента на германския вестник Die Welt Денис Юджел, който бе арестуван в Истанбул по обвинение в тероризъм.

„Най-накрая съдът реши да пусне моя клиент“, написа в Twitter адвокатът Вейсел Ок.

Съдът в Истанбул разпореди освобождаването за останалата част от процеса, като Дениз няма и забрана за напускане на страната. Той вече е освободен от ареста. 

Федералното правителство потвърди освобождаването. Говорител на външното министерство заяви, че „сега трябва да чакаме, разбира се, какво ще се случи в следващите няколко часа". Той благодари на турската съдебна система и добави, че през последните дни външият министър Зигмар Габриел се е „опитал интензивно да допринесе за решението на проблема".

Главният изпълнителен директор на Springer Матиас Дьопфнер заяви, че „за нас е удоволствие и неимоверно облекчение, че Дениз Юджел е свободен най-сетне, след повече от една година". Той благодари на всички, които неуморно са работили за решението и са изявили силна позиция за освобождаването му - колегите му, приятелите му, федералното правителство и най-вече Зигмар Габриел".

Турските власти арестуваха Юджел през февруари 2017 г. по обвинения в пропаганда в подкрепа на терористична организация и подбуждане на обществено насилие.

В случая става дума за първи арест на журналист, който е не само турски гражданин. Двата мотива за това изобщо не биха довели до задържането му, ако това се случваше в Германия: от една страна Юджел е обвинен за "членство в терористична организация" - има се предвид турска хакерска група, прихванала електронни писма на зетя на Ердоган, енергийния министър Берат Албайрак. Групата предложила въпросните мейли и на Юджел, който ги публикувал, а това го превръща в очите на турските власт в "терорист".

Другото обвинение срещу Юджел гласи, че нямал акредитация. В Германия за журналистическа работа не се изисква журналистическа карта. В Турция обаче е наказуемо деяние да работиш като журналист без журналистическа карта. Тези акредитации се издават от подчинената на властите Генерална дирекция по печата и информацията и са валидни само една година. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още