IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с арестувания в Турция германски журналист стигна до съда в Страсбург

Германският работодател на Дениз Юджел WeltN24 GmbH подаде жалба пред Европейския съд по правата на човека

17:48 | 05.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Притест в подкрепа на&nbsp;Дениз Юджел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Притест в подкрепа на Дениз Юджел. Снимка: архив Ройтерс

Заради ареста на кореспондента на германския вестник Die Welt Дениз Юджел неговият работодател, WeltN24 GmbH, подаде жалба до Европейския съд по правата на човека, съобщи медията. 

 Юджел е задържан в Турция от 173 дни. Турските власти го арестуваха през февруари по обвинения в пропаганда в подкрепа на терористична организация и подбуждане на обществено насилие.

Самият Юджел, който има германско гражданство, вече внесе отделна жалба пред Европейския съд, която е подкрепяна от германското правителство.

Берлин многократно призовава за освобождаването на Юджел и други германци, задържани в Турция. Арестите допринесоха за острото влошаване на отношенията между двата съюзника от НАТО в последно време.

„Използваме всички правни средства, за да защитим свободата на Дениз Юджел и нашето издателство да информират", заяви Щефани Каспар, управителен директор на издателството WeltN24 GmbH.  „Жалбата пред Европейския съд по правата на човека е още една важна стъпка. Не трябва да се приеме без възражение журналист да бъде хвърлян в затвора само защото върши работата си", добави тя. 

В слуая става дума за първи арест на журналист, който е не само турски гражданин. Двата мотива за това изобщо не биха довели до задържането му, ако това се случваше в Германия: от една страна Юджел е обвинен за "членство в терористична организация" - има се предвид турска хакерска група, прихванала електронни писма на зетя на Ердоган, енергийния министър Берат Албайрак. Групата предложила въпросните мейли и на Юджел, който ги публикувал, което го превръща в очите на турските власт в "терорист". Може би ненапразно ЕС настояваше Турция да хармонизира дефиницията си за терора с европейските норми, с което да изпълни и едно от условията за отпадане на визовия режим за турските граждани в ЕС.

Друго обвинение срещу Юджел гласи, че нямал акредитация. В Германия за журналистическа работа не се изисква журналистическа карта. В Турция обаче е наказуемо деяние да работиш като журналист без журналистическа карта. Тези акредитации се издават от подчинената на властите Генерална дирекция по печата и информацията и са валидни само една година. През 1990-те години, когато различни турски правителства искаха да се отърват от неудобни чуждестранни журналисти, те просто не удължаваха акредитациите им. Днес това се превръща в заплаха и за местните журналисти, коментира в свой анализ за Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнер Херман.

След опита за преврат в Турция около 150 медии бяха закрити, а приблизително 160 журналисти изпратени в затвора, показват данни на Съюза на турските журналисти. Властите са изпратили общо над 50 хиляди души зад решетките и са отстранили от длъжност или уволнили близо 150 хиляди държавни служители, в т.ч. учители, съдии, военни, припомня от своя страна Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още