IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналистиката като престъпление

Бившият главен редактор на опозиционния турски вестник Сumhuriyet Чан Дюндар разказва причините за ареста на кореспондента на Die Welt

11:27 | 04.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много добре мога да си представя какво се е случило на Дениз Юджел (кореспондент на германския Die Welt, задържан в Турция по смехотворни обвинения, б. ред.), докато е чакал в съда в Истанбул. Аз преживях същото, пише в коментар за германската медия бившият главен редактор на опозиционния турски вестник Сumhuriyet Чан Дюндар.

Влизаш в сградата  на съда и биваш представен пред прокурора. Намръщен, прокурорът вдига дебелата папка и започва да задава въпроси:

„Защо напиша тази статия така?"

„Защо го написа в Twitter?"

„Какво намерение стои зад този въпрос?" 

„Кой ти каза да идеш там или там?“.

Ти се опитваш отчаяно да обясниш, че си направил всичко в преследване на мисията на твоята журналистическа професия. Докато прокурорът диктува думите ти на чиновника на масата, сякаш смяташ, че той те разбира. След часове на разпит излизаш от стаята с ясната мисъл, че си го убедил.

„Заради такива банални обвинения със сигурност може да ме вкарат в ареста", си мислиш. „Те се страхуват от реакциите от цял свят". Но тогава се изстрелва през главата ми: „Вероятно министърът на правосъдието отдавна се е обадил на прокурора, за да получи арест".

Сякаш от далечината чуваш гласовете на приятелите, дошли в твоя защита. Те проехтяват като ехо през студения коридор. След това чуваш:

„Да се яви пред съда с искане за арест..."

Ако прокуратурата иска арест, това си е присъда. Защото съдията по делото, пред когото си представен веднага, е напълно под властта на правителството. Знаеш това, но въпреки всичко таиш надежда. Твоят адвокат подава жалба срещу искането за задържане, повтаряш своята защита, която вече си предоставил на прокурора.

Но напразно. След като видиш, че съдията дори не те слуша, предполагаш и резултата. Сякаш присъдата не е взета в аванс, съдията се оттегля и превръща времето за изчакване в истинско изпитание. След това той се връща и обявява присъдата си:

„Арест!“

Сега самият ти си един от тези лишени от свобода журналисти, чиито дела си наблюдавал доскоро. Зад теб чуваш приятелите да викат: "Журналистиката не е престъпление!"

Това е най-популярният лозунг през последните дни в Турция. Но за съжаление журналистиката в тази страна се превръща в престъпление. Вярното престъпление на Дениз Юджел е, че е задавал въпроси.

Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
AlexN
преди 7 години
Свобода на словото-да.Но свобода на словоблудството-хвърляне в публичното пространство безнаказано на лъжлива или манипулативна информация,тенденциозни и поръчкови писания с единствения квази аргумент,че така функционирал като журналист-това не.И пълна отговорност за всяка дума,иначе става био-функция в кафяво-жълто.А това е за лична,не за публична употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
За пари на маймунье са обръщат , па кат заиграе дървото риват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Журналистите по света, включително и българските се обявиха в защита на демокрацията на Ердоган и против преврата на военните. Оказаха натиск над политиците да подкрепят Ердоган, а сега реват против собствената си журналистическа демокрация! Каквото са сърбали, това ще дробят - днес в Турция утре в още много страни! За лошо или добро ще последват сирийските си колеги, които гракаха против Асад, а след като ги употребиха - ислямистите им теглиха ножа и ги изтребиха до един. В Ракка по-миналата година ИДИЛ заклаха последната останала жива журналистика. Вече не и помня името, но въпросната демократка бе един от най-много крякащите против ''диктатора'' Асад. Сега се е нагледала поне на демокрация с отрязаната си глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
ми че правилно са го арестували за дет сеят пропаганда и лъжи мнооо ясно после в дрънголника и така. Чакам и у нас журналята половината да ги опънат, че с тея грантове багдън вече ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
За вас Инвестора , такава опасаност не съществува...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Какво да се прави , във всяка професия си има рискове , особено ако не се внимава когато не си на "правилната" страна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още