IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската опозиция: С експулсиранията Ердоган отвлича вниманието от икономиката

Дипломатическото напрежение съвпада с притесненията на инвеститорите заради спада на турската лира до рекордно дъно

18:13 | 24.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Политическите опоненти на турския президент Реджеп Ердоган заявиха, че призивът му за изгонването на посланиците на десет западни съюзници цели да отвлече вниманието от икономическите затруднения на Турция, а дипломати изразиха надежда, че експулсирането може да бъде предотвратено, предава Ройтерс.

В събота Ердоган съобщи, че е наредил пратениците да бъдат обявени за „персона нон града“ заради настояването им филантропът Осман Кавала да бъде освободен от затвора. Външното министерство все още не е привело в действие указанието на президента, което може да създаде най-дълбокия разрив със Запада в 19-годишното управление на Ердоган.

Дипломатическото напрежение съвпада с притесненията на инвеститорите заради спада на турската лира до рекордно дъно, след като централната банка, подложена на натиск от Ердоган да стимулира икономиката, неочаквано понижи лихвите с 200 базисни пункта миналата седмица.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, заяви, че Ердоган „тласка бързо страната към пропастта“. „Причината за тези ходове не е да се защитят националните интереси, а да се създадат изкуствени причини за управлението на икономиката“, написа той в Twitter.

Кавала, който беше сътрудник на редица групи на гражданското общество, е в затвора от четири години по обвинения във финансиране на националните протести през 2013 г. и участие в проваления опит за държавен преврат през 2016 г. Той отрича обвиненията и остава в затвора, докато делото срещу него продължава.

„Гледали сме този филм и преди. Да се върнем веднъж завинаги към реалния си дневен ред и фундаменталния проблем на тази страна – икономическата криза“, заяви заместник-председателят на опозиционната Партия на доброто Явуз Аджиралиоглу.

Ердоган каза, че пратениците са били непредпазливи и не са имали никакво право да искат освобождаването на Кавала. Той подчерта, че турската съдебна система е независима.

Синан Юлген, председател на Центъра за икономически и международни изследвания в Истанбул и бивш турски дипломат, заяви, че избраният от Ердоган момент е неподходящ, тъй като Турция се стреми да откъсне външната си политика от напрежението през последните години.

„Все още се надявам, че Анкара няма да предприеме подобни действия“, написа той в Twitter и го определи като безпрецедентна мярка сред съюзници от НАТО. „Външнополитическите институции работят усилено, за да намерят приемлива формула. Времето изтича“, допълни Юлген.

Ердоган не винаги изпълнява заканите си. През 2018 г. той заяви, че Турция ще бойкотира електрониката от САЩ заради спор с Вашингтон. Продажбите останаха незасегнати. Миналата година той призова турците да бойкотират френски стоки заради „антиислямския“ по думите му дневен ред на президента Еманюел Макрон, но не предприе последващи действия.

Заседание на кабинета

Дипломатически източник съобщи, че решението за посланиците може да бъде взето на заседание на правителството в понеделник и че деескалация е възможна заради опасенията от потенциални дипломатически последици. Ердоган заяви, че ще се срещне с американския президент Джо Байдън на следващата среща на Г-20 в Рим идния уикенд.

Според Виенската конвенция за дипломатическите отношения една държава може да уведоми дипломатическа мисия на друга страна, че неин служител е нежелан. Страната може да отзове служителя или да прекрати ролята му.

Ердоган доминира турската политика от две десетилетия, но подкрепата за управляващата му партия намалява значително преди изборите през 2023 г., отчасти заради резкия ръст на разходите за живот.

Макар че Международният валутен фон прогнозира икономически растеж от 9% тази година, инфлацията е над два пъти по-висока, а лирата изгуби 50% от стойността си спрямо долара, откакто Ердоган спечели последните избори през 2018 г.

Според Емре Пекер от консултантската компания Eurasia Group в Лондон експулсиранията в момент, когато икономиката е изправена пред огромни предизвикателства са най-малкото недобре обмислени, а в най-лошия случай са глупав гамбит за повишаване на спадащата популярност на Ердоган.

„Ердоган трябва да показва сила по вътрешнополитически причини“, казва Пекер и допълва, че обикновено страните, чиито посланици са изгонвани, отговарят по същия начин. „Това ще доведе до все по-трудни отношения с Вашингтон и ЕС“, смята Пекер.

В съвместно комюнике на 18 октомври посланиците на Канада, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и САЩ призоваха за справедливо и бързо разрешаване на делото срещу Кавала и за „спешното му освобождаване“. Те бяха повикани от външното министерство, което определи изявлението им като безотговорно.

Сонер Кагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика заяви, че включените страни съставляват половината от водещите десет търговски партньора на Турция, което показва потенциалните пречки пред усилията на Ердоган да подкрепи икономиката преди изборите.

„Ердоган смята, че може да спечели следващите избори в Турция, като обвинява Запада, че напада Турция независимо от плачевното състояние на икономиката на страната“, написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още