IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се готви да въведе пределна цена на тока

В последните десет години сметките за ток са се удвоили и годишно домакинствата плащат средно по 1 150 паунда

14:12 | 13.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Великобритания се готви да въведе лимит върху цената на електроенергията. В доклад на парламента се посочва, че трябва да се действа бързо и мерките за бъдат въведени още през следващата зима, съобщава Ройтерс.

В парламентарната комисия по бизнес, енергетика и индустриални стратегии са категорични, че конкуренция на енергийния пазар липсва, пазарът е „счупен“, а шестте големи доставчици надписват сметки на потребителите си.

Така някои от британските домакинства плащат с около 300 паунда повече спрямо тези, които могат да се възползват от по-ниски тарифи. Обикновено става въпрос за по-уязвими потребители, които например използват предплатени пакети. Около 16% от британските потребители ползват такива тарифи заради лошия си кредитен рейтинг.

По тази причина и депутатите препоръчват на правителството да се активизира по отношение на плановете си за  енергийните цени. Искането е да бъде въведен абсолютен лимит на цената, а не да бъде ограничавана разликата между най-скъпите и най-евтините пакети, предлагани от всеки доставчик на пазара.

Шест компании във Великобритания контролират около 80% от пазара. Това са British Gas, SSE, E.ON, EDF Energy, Npower и Scottish Power.

Ройтерс припомня, че през октомври 2017 г. премиерът Тереза Мей съобщи за плановете си да ограничи ръста на цените на електроенергията. По нейни данни в последните десет години сметките на домакинствата са се удвоили и вече достигат средно 1 150 паунда на година.

Пределните цени трябва да бъде въведен от британския енергиен регулатор Ofgem, но преди това правителството трябва да изготви съответните законодателни промени. От Ofgem вече декларираха своята готовност да изготвят ограниченията до лятото, така че следващите зимни сметки на британците да бъдат по-поносими. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още