Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Вътрешният министър призова за приемането на България и Румъния в Шенген

ЕК ще предложи да се въведат единни правила за работа на националните гранични служби в ЕС

Вътрешният министър призова за приемането на България и Румъния в Шенген

Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и еврокомисарят Димитрис Аврамопулос призоваха днес Съветът на ЕС да одобри приемането на България и Румъния в Шенген, предаде БТА. Двамата говориха пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

"Това е въпрос, който много дълго очаква решение, отлагането е без прецедент. Призовавам за скорошно справедливо решение", заяви министър Радев. Той отбеляза, че миграционният натиск е поставил Шенген под голямо напрежение.

По неговите думи няма съмнение, че е необходимо действието на Шенген да бъде възстановено изцяло. Трудно е да си представим днес Европа без Шенген, българското председателство на Съвета на ЕС ще вложи цялата енергия и ресурси за постигането на решение, заяви министърът.

Аврамопулос посочи, че движението на хора с годините само ще нараства и е необходимо да бъде управлявано. Той отбеляза, че днес младите хора възприемат за даденост отпадането на границите, които навремето са предизвиквали спорове, сблъсъци и войни. Еврокомисарят по вътрешните работи призова темата за Шенген да не се въвлича във вътрешнополитическите разговори.

Той съобщи, че ако ЕС иска да има граничен контрол, с какъвто разполагат САЩ и Канада, в това трябва занапред да бъдат влагани 14 на сто от бюджета на ЕС. Аврамопулос добави, че предстои предложение на ЕК за въвеждане на единни правила за работа на националните гранични служби в ЕС.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК въвежда годишни доклади за върховенството на закона в държавите от ЕС