IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Боянова: Бюджетът на Програмата за селските райони ще бъде сериозно намален

За първи път имаме детайли за ОСП преди Многогодишната финансова рамка, заяви Светлана Боянова

16:53 | 11.06.18 г.
С. Боянова: Бюджетът на Програмата за селските райони ще бъде сериозно намален

Европейската комисия планира да намали бюджета на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) с 5% за периода след 2020 година. Как обаче това ще се отрази на фермерите?

Заради малкото време до евроизборите за първи път Европейската комисия обявява цифри за ОСП, преди да бъде огласена Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС), заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. 

Ще има намаление на бюджета за всички страни членки, като специално за България директните плащания (за обработваемите земи – бел. р.) ще намалеят с 0,7%, каза тя в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите й много по-сериозно ще е намалението по програмите за развитие на селските райони (ПРСР) – с 400 млн. евро или почти колкото бюджета на програмата за една година (общият бюджет по ПРСР за 2014 – 2020 г. е над 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейско финансиране – бел. р.).

Тъй като Еврокомисията възнамерява ОСП да се прилага в държавите членки чрез  стратегически планове, според  Светлана Боянова това може да се окаже сериозна трудност за България.

Други важни теми са искането на земеделците за еднакви субсидии в страните членки на ЕС и мерките за борба с промените в околната среда. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още