Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хай-тек

Китайската игра Го и бъдещето на изкуствения интелект

Учени създадоха компютър, който може да победи професионален играч на Го

Китайската игра Го и бъдещето на изкуствения интелект

Снимка: архив Ройтерс

Новият крайъгълен камък в сферата на изкуствения интелект може би е факт. Група учени обявиха, че са създали компютърна програма, която може да победи професионален играч на сложната настолна игра, наречена Го, която произхожда от древен Китай, предава Ройтерс.

Това напомня победата на суперкомпютъра на IBM Deep Blue от 1997 г. на шах по време на игра срещу световния шампион Гари Каспаров. Но Го, която представлява стратегическа игра на дъска, най-популярна на места като Китай, Южна Корея и Япония, е много по-сложна от шаха.

"Го е смятана за върха на проучванията на игрите и изкуствения интелект“, твърди експертът в сферата Демис Хасабис от Google DeepMind, британска компания, която е разработила програмата AlphaGo. “Това е огромно предизвикателство, Светият Граал в изкуствения интелект, откакто Deep Blue победи Каспаров на шах“.

DeepMind беше придобита от Google през 2014 г.

AlphaGo изигра пет гейма срещу трикратния европейски шампион по Го и китайски професионален играч Фан Хуей. Досега най-добрият компютър, играл Го, успя да достигне само нивото на човек аматьор.

В Го двама играчи използват бели и черни пулове, които поставят върху квадратна дъска, а целта е да превземат по-голяма територия от своя противник.

Учените направиха няколко важни крачки в развитието на изкуствения интелект през последните години, което помогна компютрите да мисля и учат като хората. Експертите прогнозират, че развитите в бъдеще програми за изкуствен интелект ще подобрят умните асистенти на телефоните, като Siri на Apple например, медицинската диагностика и евентуално ще помагат на учените в техните изследвания.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
абе изкуствен интелект означава друго, а не някаква добре написана програма за дама или шах....

Още от