IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple планира по-голям и по-достъпен телефон

Компанията може да представи трио нови смартфони по-късно тази година, като най-големият ще е с екран от почти 6,5 инча

08:53 | 27.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple очевидно възнамерява да пусне по-голям и по-изгоден флагман. По този начин компанията възнамерява да увеличи продажбите си значително, след като по този показател iPhone X не оправда очакванията, предава Bloomberg.

Според агенцията Apple Inc. се готви да пусне трио нови смартфони по-късно тази година: най-големият iPhone досега, подобрен телефон със същата големина като сегашния iPhone X и по-евтин модел с някои от ключовите функции на флагманския модел.

С новата си линия  Аpple възнамерява да се обърне към нарастващия брой потребители, които се интересуват от мултитаскинг функциите на т. Нар. фаблети, като същевременно се погрижи за тези, които търсят по-достъпна версия на iPhone X, твърдят източници , запознати с продуктите.

Apple, която вече провежда тестове за производство с доставчици, се очаква да обяви новите телефони през тази есен. Плановете все още могат да се променят, казват източниците, които са поискали да останат анонимни.

Въпреки месеците на сериозен възторг iPhone X не се продава толкова добре, колкото се очакваше при дебюта му през миналата година. Apple продаде 77,3 милиона iPhone в последното тримесечие на 2017 г., под очакванията на анализаторите от 80,2 милиона единици. Някои потребители са се отказали от покупка заради цената от поне 1000 долара за iPhone X, въпреки че са харесали дизайна.

Те са искали да получат нещо по-красиво от по-евтиния iPhone 8. С следващата си продуктова линия Apple се стреми да възобнови продажбите, като предложи модел за всеки.

„Това е голяма новина", казва Джийн Мюнстер, съосновател на Loup Ventures и дългогодишен наблюдател на Apple. „Когато имате измерим ъпгрейд на размера на екрана, хората предпочитат да актуализират телефона си. Ние видяхме това с iPhone 6 и мисля, че това ще създаде подобен ръст". 

Мюнстер прогнозира супер цикъл, който той определя като надграждане с 10%, или повече от съществуващите клиенти на Apple за iPhone. „Пазарът, който ще отчете най-големия скок в продажбите, вероятно ще е Азия", казва той и допълни: „Този пазар има много потребители с едно устройство, а те обичат големите телефони".

Говорител на Apple отказа да коментира темата.

С екран, който е почти 6,5 инча, новият голям телефон на Apple ще бъде един от най-големите смартфони на пазара. Докато тялото на телефона ще бъде със същия размер като iPhone 8 Plus, екранът ще бъде с около един инч по-голям благодарение на дизайна от край до край, използван в iPhone X. (Apple е малко вероятно да се позове на телефона като фаблет, термин, популяризиран от Samsung - б.р.)

Очаква се по-големият екран да се хареса предимно на бизнес потребителите, като им позволява да пишат имейли и да управляват електронни таблици на екран, който е толкова голям, колкото този на малък таблет. Подобно на iPhone 8 Plus, новият телефон вероятно ще позволи режими на разделен екран за определени приложения. Въпреки това по-големият телефон може да "канибализира" продажбите на iPad, категория, която наскоро започна отново да расте.

Големият телефон е с кодово име D33, твърди човек, запознат с неговото развитие. Поне някои от прототипите включват резолюция на екрана 1242 x 2688. Това ще направи екрана толкова остър, колкото този на 5,8-инчовия iPhone X. Apple също така планира да използва OLED технология, същия по-скъп тип екран, ползван за iPhone X.

Подобно на iPhone X, по-големият модел ще включва Face ID scanner, който ще отключва устройството и позволява плащания. Apple също така подготвя актуализация на обикновения iPhone X, който е вътрешно наречен D32, казват запознатите източници. И двата телефона се очаква да използват процесори от следващо поколение A12.

Apple обмисля да пусне и вариант със златен цвят при актуализирането на iPhone X и по-големия модел. Компанията се опита да развие златото като цвят за текущия iPhone X, но изостави плановете поради производствени проблеми.

Всички нови iPhone от 5s  насам имат и вариант в  злато, включително iPhone 8. Златната опция е особено привлекателна за потребителите в Азия и може да помогне за увеличаване на продажбите в региона. И все пак Apple може в крайна сметка да реши да не продължи да предлага цвета.

В поне някои региони Apple обмисля предлагането на опция за двойна SIM карта за по-големия модел. Това би позволило на хората да използват телефоните си в държави с различни планове за пренос, без да се налага да разменят карти. Тази особеност нараства по важност и популярност, особено в Европа и Азия, където предприемачите рутинно посещават много страни.

Apple не е взел окончателно решение относно включването на функцията и може да избере да изчака E-SIM технологията, която ще свързва телефони към множество мрежи без нужда от сменяема карта. Apple иска да предложи E-SIM технология (тя вече съществува в iPad и Apple Watch), но някои оператори са сдържани към включването ѝ в iPhone, а Apple се нуждае от подкрепата им. Възможността за двойна SIM карта би осигурила компромис.

Телефоните ще разполагат с актуализирана операционна система, вероятно наречена iOS 12, която е с кодово име Peace, която ще включва подобрени възможности за добавена реалност, по-задълбочена интеграция на дигиталния асистент Siri, дигитален здравен мониторинг и възможност за използване на амиможита във FaceTime.

Решението на Apple да пусне и по-евтин телефон е признание, че текущите модели от 8 серия са много близки до iPhone 6, представен през 2014 г. С дебелите им ръбове и липсата на екрани от край до край те изглеждат архаични до iPhone X и най-новите устройства на Samsung. Новият модел с по-ниска цена ще разполага със същия екран от край до край, както iPhone X, както и с Face ID вместо сензор за пръстови отпечатъци.

За да се запазят разходите ниски, по-евтиният телефон ще използва технологията за LCD екран, подобна на типа, използван в iPhone 8. Също така ще има алуминиеви ръбове и стъклен гръб като iPhone 8, а не по-светлата неръждаема стомана, използвана в iPhone X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още