IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вдъхна нов живот на iPad Pro и Mac

Нова версия на Mac Book Air ще включва дисплей с по-висока резолюция и по-тънки краища

19:03 | 30.10.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple ъпгрейдна някои от не толкова популярните си продукти по време на събитие в Ню Йорк във вторник.

Компанията добави функции на iPhone като лицево разпознаване към iPad Pro и по-бързи процесори и по-добри дисплеи на някои Mac компютри, които не са били сериозно осъвременявани от години, предава Ройтерс.

Базираната в Купертино, щата Калифорния, компания представи нови версии на таблета iPad Pro, който се конкурира със Surface на Microsoft, с по-тънки краища, по-голям екран и система за лицево отключване, която присъства в по-новите iPhone-и на Apple.

Компанията съобщи, че нова версия на Mac Book Air, представена за първи път през 2011 г., ще включва дисплей с по-висока резолюция, по-тънки краища и Touch ID. Той е с 10% по-тънък и по-лек от настоящата версия. Началната му цена е 1199 долара и ще се появи в магазините на 7 ноември.

Apple съобщи също, че Mac Mini ще има по-голяма изчислителна мощност и памет, а цената му ще започва от 799 долара.
Миналия месец компанията представи нови iPhone-и и часовници Apple Watch, но по-старите продуктови линии донесоха 45 млрд. долара от продажби през последното фискално тримесечие. За сравнение iPhone-те донесоха приходи от 141,3 млрд. долара.

„Те наистина искаха да покажат на света, че не са забравили за iPad и Mac“, казва Вика Китагава, старши анализатор в кабинета Gartner.

Линията Mac имаше нужда от стимул. През юли, когато Apple обяви резултатите си за второто тримесечие, компанията отчете най-лошото тримесечие за продажбите на Mac от 2010 г., като обемът намаля с 13 на сто на годишна основа. Продажбите на iPad-ите нараснаха само с 1% спрямо същия период на миналата година, а приходите от двете устройства отбелязват спад от 5% на годишна основа.

Една от причините за понижаването на продажбите на Mac според анализаторите е моментът на представянето на новите модели. Apple изчака до юли, за да покаже новите устройства от линията, докато в предишни години ги предлагаше през юни. Ръстът на продажбите на Mac изпреварва темпа на пазара на персонални компютри, а iPad е най-успешният таблет на пазар, който се оказа по-малък, отколкото Apple се надяваше, когато пусна устройството през 2010 г.

Въпреки че компанията понижи цените на някои устройства като iPad-те си за училище, анализатори очакваха да задържи или да повиши цените на новите си лаптопи и настолни компютри.

Специално по отношение на лаптопите Mac потребителите все повече използват телефони или таблети за изпълнението на бързи задачи и се насочват към същински компютри, само когато се нуждаят от допълнителна мощност.

„С Apple евтиното винаги е по-скъпо, отколкото при другите компании“, казва Каролина Миланеси, анализатор в Creative Strategies. Компанията вероятно ще избере цена, която не е разоряваща, но в същото време клиентите да нямат усещането, че правят компромис с преживяванията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Е да станат обратни или вегани, по-евтино е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Запилването на ръбовете и други металургични похвати би трябвало да привлекат вниманието . Едни казват че намаляването на екрана е предимство , други че увеличаването . От сега на сетне това ще са екстрите на гаражната технология .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
sarb
преди 5 години
За да си фешън бре баце,ти за кво мислиш ги купуват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
mrynmryn
преди 5 години
Ифон как да е, но тия кой ги купува?! Ако не ти трябва IOS или толкова да те блазни дисплея (има и други марки с добри), защо ти е да ръсиш толкова пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още