IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Apple е взел рекорден бонус за 2018 г.

Тим Кук е прибрал 12 млн. долара под формата на пари в кеш и акции

15:05 | 09.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тим Кук по време на събитие в Бруклин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук по време на събитие в Бруклин. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук е получил най-високия си годишен бонус досега - за фискалната 2018 г., след като производителят на iPhone отчете през миналата година рекордни приходи и печалба, а пазарната му стойност временно мина 1 трлн. долара, предава Bloomberg.

Кук е получил бонус за 12 млн. долара за годината, приключила на 29 септември, съобщи базираната в Калифорния компания. Той също така е получил заплата в размер на 3 млн. долара и акции на стойност 121 милиона долара от 10-годишната му премия акции. Така общата сума стига 136 млн. долара, което включва допълнителни привилегии около 682 000 долара. Бонусът е свързан с целите за приходите и оперативната печалба, като и двата параметъра са се повишили с 16% спрямо предходната година.

Но повтарянето на този подвиг може да бъде предизвикателство. През миналата седмица Apple разкри по-ниско от очакваното търсене на iPhone в Китай и на други места и намали прогнозата си за приходите за първи път от почти две десетилетия. Съобщението се отрази зле на акциите, които оттогава поевтиняха с 12%.

Четирима други мениджъри на Apple са получили бонуси от 4 млн. долара, като общото им възнаграждение достига около 26,5 милиона долара, в което се включват бонуси по заплата и предоставяне на акции. Част от заплащането е свързано с цели по цените на акциите, докато останалата част важи, докато лицето остане на работа в компанията.

По-голямата част от заплащането на Кук идва от големия бонус от акции, който получи през 2011 г., когато наследи Стив Джобс като главен изпълнителен директор. Бонусът се изплаща годишно. Броят на акциите, които той получава частично, зависи от представянето на акциите на Apple в сравнение с другите компании на S&P 500. През август Кук прибра 560 000 акции, защото Apple превъзхождаше повече от две трети от компаниите в индекса в продължение на три години.

Акциите на Apple са имали възвращаемост от 49% през последната финансова година, включително реинвестираните дивиденти, което е почти три пъти над представянето на S&P.

Не са разкрити подробности за заплащането на главния дизайнер Джони Айв, който според мнозина е най-важният служител на компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още