Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

25 фирми държат 182 млн. лв. по неизпълнени пътни проекти

Това сочи проверка на служебния регионален министър на "Автомагистрали" АД

25 фирми държат 182 млн. лв. по неизпълнени пътни проекти

Снимка: Pixabay

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова оповести пред медиите резултати от проверката на "Автомагистрали" АД по тема за група обекти, наречени свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна.

Проверката е извършена след множество медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията "Манолова" в Народното събрание, уточни министърът, цитирана от БНТ.

С приключването на проверката вчера са били поканени всички фирми, получавали средства въз основа на договори с "Автомагистрали", но нито една фирма не се е появила на тази среща, обясни регионалният министър.

84-те обекта, избрани от "Автомагистрали" са свързани с пътната инфраструктура, допълни Комитова.

Предишното правителство е отпуснало 430 милиона лева за решаване на „остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна“, посочи Комитова. По думите й тези средства са постъпили в регионалното министерство и оттам в АПИ. От тях 231 милиона лева са преведени на дружеството "Автомагистрали", което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона лева и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно, подчерта Комитова. 

Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева. Останалите 182 милиона лева все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, обясни министърът.

Още по темата

На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат 182 милиона лева, отговорът беше, че те са застраховани.

Министърът попита възможно ли е било да не раздаваме парите по тези договори преди получаването на разрешение за строителство. Това беше и причината за освобождаването на ръководстовото на АПИ, допълни министър Комитова. По думите й е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години.

Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора, допълни министър Комитова.

15 проекта са на хартия, 9 от тях очакват разглеждане, 4 са върнати, тоест много сме далеч от всички тези 84 да имаме разрешение за строеж. Към края на тази година вече е трябвало да сме в процес на наемане на техника и доставяне на материали, обясни министърът.

Смятаме, че трябва да има проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви регионалният служебен министър.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Над 2 млн. души се преброиха онлайн дни преди края на кампанията