IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Гюров: Мафията иска да удари върха на парламентарната ни република

Темата за Македония мирише на нефт и газ, посочиха експерти

11:09 | 16.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Андрей Гюров: Мафията иска да удари върха на парламентарната ни република

Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република – Народното събрание, заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по време на дебата по исканата оставка на председателя на парламента Никола Минчев. По думите му гласуването на оставката на Никола Минчев е тест и задкулисието влиза в нова коалиция.  

"Мафията прави днешния решителен ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу човека на един от най-високите постове в държавата", отсече Гюров.

Той определи поисканата оставка като "разчистване на сметки" и подчерта, че Никола Минчев е един от най-успешните председатели.

"Македонският сценарий е фалшив. Няма никакви тайни договорки, всичко е измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу уговорка за отпадане на визите за българите за САЩ", каза Гюров от парламентарната трибуна.

Опит за сваляне на кабинета "Петков"

Бившият председател на Народното събрание и бивш лидер на БСП Михаил Миков заяви пред Bulgaria ON AIR, че пътищата за намиране на общи решения са все по-малко и изборите са решението. Той очаква предсрочният вот да се състои наесен, а избирателната активност да бъде изключително ниска.

"Може би това е първият кабинет, който няма програма за управление. Може би е първият кабинет, който няма ясна законодателна програма, която да отразява политически приоритети. Някои от тях не разбраха за шест месеца какво се случва. Беше пропуснато много време от лидерската група и правителството, движиха се без компас. Това е провал", не спести критиките си Михаил Миков.

Според него разпределянето на министерствата е „както някога са се разпределяли феодалните имения“.
Той е категоричен, че в това море от взаимни обиди се губят гражданите и техните интереси.

По думите му въпросът, който стои днес, е ще се преформатира ли мнозинството в парламента, а смяната на председателя на парламента ще бъде ясна индикация за това. "Смятам, че тя ще бъде приета. Това е знак, че правителството е загубило мнозинство. Сегашното управление е малцинство. Може би парламентът ще поеме нещата, а не след дълго и президентът с неговите правомощия. Моите очаквания са да се отива към предсрочни избори есента", заяви Миков.

Той определи като „шанаджийство“ и бракониерство в политиката възможността "Продължаваме промяната" да намерят подкрепа от депутати от различни парламентарни групи.

Трансформации в промяната

Миков е убеден, че действията на БСП са провал. „Предупреждавах, че влизането в коалицията е лоша перспектива за БСП, влизането в управлението е венец на този път надолу“, каза политикът.

Той призна, че постоянно получава предложения да се присъедини към някоя политическа формация, но в момента не обмисля конкретно предложение. Категоричен е, че България има нужда от смяна на политиката.

Темата "Македония"

Позицията на България за вдигане на ветото на Република Северна Македония не може да бъде променена без Народното събрание и без консолидирана позиция в парламента няма смисъл да се правят дебати, които са излишни.
На това мнение е експертът по национална сигурност Илия Налбантов. „Темата "Македония" се използва като тапет, за да се прикрият по-дълбоки трансформации, които се извършват българския политически живот", заяви той и посочи, че тези трансформации са смяната на Лукановия модел и скъсването със зависимостите на България от Русия.

Експертът е категоричен, че това е истинската причина за трагикомедията, която се разиграва в парламента по повод Македония. „Обикновено крайният национализъм и антинационализъм са убежище за негодниците. В момента, в който стана ясно, че ще имаме алтернативни на "Газпром" доставки на газ, атаката срещу правителството почна от всички посоки. Тук страшно много мирише на нефт и газ", изтъкна Налбантов.

Директорът на Института за исторически изследвания към БАН проф. Даниел Вачков също е на мнение, че темата за Македония се използва много активно. "Живеем в изключително политизирана обстановка, виждаме обвинения в национално предателство да се леят наляво-надясно", коментира проф. Вачков, който е и член на историческата комисия между България и Северна Македония.

Според него проблемите в историческия разказ на западната ни съседка са свързани с антибългаризъм, култивиран от десетилетия. „Той е и основният инструмент на историческия разказ, който са създали в РСМ. Който не само не отговаря на информацията от историческите извори, а преднамерено антибългарски. Внушението е, че населението се е развивало срещу постоянен български натиск то да бъде асимилирано. От тази гледна точка няма как да се премахне антибългаризмът, без опит да се промени историческият разказ в РСМ", смята историкът.

По думите му промяната на историческия разказ е дълъг процес, свързан и със смяната на поколения историци, който трябва да върви паралелно с политическите промени. "В новата геополитическа среда коридор №8 придобива изключителна важност. Ние трябва да гарантираме на трите държави (Албания, РСМ и България) безпроблемно придвижване на натовски войски от Драч до Бургас. Трябва да го изградим и защитим в много кратки срокове. Ако изградим тази инфраструктура, това ще бъде първият тест, че Македония и Албания трябва да влязат в ЕС", смята Налбантов.

Той определи съпротивата срещу изграждането на подобна военна инфраструктура като атака от проруските сили и в Скопие, и в София. Експертът по национална сигурност смята, че това е и идеята на Кирил Петков – двете съседни страни да правят „съвместни неща“. „Фактически българското вето поставя предизвикателства пред решения, които да се вземат в европейски мащаб", отбеляза още Налбантов.

Проф. Вачков съветва темата за РСМ да не се използва политически цели. „Нека същите политици работят и търсят решения, вместо да се използва темата за неприятен пиар", посочи историкът.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Отвратен съм от това, какви хора попадат в парламента и после управляват България. Избирателната ни система е отровена! А страната - опозорена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 1 година
То има ли по-голяма мафия от ПП?! Дойдоха на власт с измама и бяха най-продажното и слугинажно антибългарско правителство за последните 32 години. Господ да ги прости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още