IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андронов: Банковият сектор е добре, когато банки и бизнес вървят ръка за ръка

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев прогнозира, че през 2019 г. ще видим покачване на лихвите

21:12 | 05.12.17 г. 3
<p>
	<em>Петър Андронов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Петър Андронов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Банковият сектор е добре в годината, в която банките и бизнесът вървят ръка за ръка". С тези думи председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов приветства в навечерието на професионалния празник банкерите, както и депутати, гуверньора на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и Управителния съвет на централната банка.

Андронов благодари на хората от парламента и политиката, за които "петминутната слава не замени каузата".

Той заяви, че след кризата банките са в "регулаторна хватка", която се твори по правилата на Брюксел, Лондон и Франкфурт и поиска българският регулатор да приложи това, което те правят.

"В учебниците не пише нищо за фазата на растежа преди достигането на върха", коментира икономическия цикъл банкерът. "Когато мислиш, че растежът е вечен, само твоята индустрия и благосъстояние се увеличават, но ти не си уникален", коментира Андронов. По думите му почти всички банки имат високи показатели и прогресират.

"Хубавото е, че нашата икономика е жилава и устойчива, но не толкова, че да претърпи сътресения. Затова трябва да създаваме буфери", препоръча той.

Тази година Асоциацията на банките в България празнува 25 години от създаването си и мнението на Андронов е, че за тези години "банковата общност е останала обединена и монолитна, като в нея работят 32 хил. души".

Димитър Радев открои 2017 година като добра за икономиката и банките, "година, в която оптимизмът е повече от песимизма". Той коментира, че икономиката се развива с по-бързи темпове от началото на годината, фискалната позиция е здрава, а показателите за капиталова адекватност и ликвидност са над тези на Европейския съюз.

Гуверньорът на БНБ посочи като тенденция увеличението на кредитната активност и намаляването на лошите кредити. Той е на мнение, че мерките за подобряване на качеството на активите се изпълняват добре и има напредък в сферата на надзора.

"Имаме рамка за възстановяване, каквото нямахме преди две години. Постигната е интеграция на нашата платежна система в европейската. Напредъкът за ERM 2 и еврозоната е възможeн и зависи от всички вас, които работите в банковия сектор", коментира той.

Радев прогнозира, че през 2019 г. ще видим покачване на лихвите и отчете като постижение намалението на лошите кредити, които в края на 2014 г. са били 14%, а сега са паднали на 11%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Кой точно закон не спазват? Финансовите институции в България, ползващи SEPA имат право да начисляват кредитна такса при положение, че не сме в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Setver
преди 6 години
SEPA-та не отговаря на нашите нужди, има нужда от корекция при нас. Иначе за таксите, ами като не ти утърва, недей да ползваш банки, никой не те е вързал за тях, освен държавата ни, разбира се.Честит празник колеги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
BulgariaChina
преди 6 години
Банките са добре!!! Яко! Е това плаши хората най-много... Като направим паралел с неспазването на закона и най-вече защо БНБ подпомага картела на банките при неизпълнението на СЕПА (SEPA - Single Euro Paymnt Area) и регламент 260/2012 повече от година и нарушава закона и за БНБ. Всички виждаме стремглавото повишаване на таксите и хилавото кредитиране ... Име изпълва една страшна надежда за банките..... Да пирово празнуване и участието на БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още