IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Добре е да се повишат цените на летните почивки в България

Няма никакъв риск да се презастрои Пирин, важно е да развиваме планинския туризъм у нас, каза министърът

10:14 | 14.02.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Добре е да се повишат малко цените на летните почивки в България, защото това означава и по-високо качество на туристическия продукт. Това мнение изрази по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

“Лятната почивка в България може да бъде по-скъпа, но това зависи от бранша. В България сто процента от сектора е частен, но смятам, че е добре да се повишат малко цените, особено във висококатегорийните хотели”, каза тя. И допълни, че това би означавало, че се е повишило качеството на продукти и услуги. Министърът направи коментара по повод данните на Института за анализи и оценки в туризма, че това лято цените на почивките ще скочат с около 11 на сто по родното Черноморие.

Ангелкова каза, че България продължава да бъде на едно от първите места по евтина почивка през лятото.

На въпрос дали заедно с вицепремиера Валери Симеонов ще проверяват летните курорти, Ангелкова коментира, че понякога имат различно мнение по дадени теми, но това е нормално.

Миналата година вицепремиерът направи коментар във Facebook, че депутатите от ГЕРБ и ДПС са променили приетия Закон за концесиите „по най-подлия начин” и така „ще продължи по най-непрозрачен начин” раздаването на концесии на „приближени фирми и групировки”.

Ангелкова коментира, че ако Симеонов има данни за подобни сделки, би трябвало да сезира компетентните органи. „Ние нямаме данни такива хора да управляват плажовете, не мога да коментирам откъде вицепремиерът има тази информация”, допълни министърът на туризма.

Относно приетата промяна в управлението на Национален парк "Пирин" и продължаващите протести на екозащитници срещу правителственото решение Ангелкова каза, че е изключително важно планинският туризъм в България да се развива.

„Няма никакъв риск да се презастрои планината, нито пък възможност за хотели, къщи за гости и други“, каза Ангелкова. И повтори за пореден път тезата на правителството, че промяната в плана на управление дава възможност за изграждане само на спортно-технически съоръжения. А това не означава, че там веднага ще се появи нов лифт, посочи министърът. 

„Трябва да има инвестиционно намерение, което да мине оценка за въздействие на околната среда. В закона е направено много, за да бъде защитена природата”, допълни Ангелкова.

„За мен е важно да се развиват всички зимни курорти. Имаме много работа, която касае развитието на зимния туризъм. Независимо от липсата на модерна спортна инфраструктура, ние продължаваме да бележим ръстове в зимния туризъм”, добави тя. Очакваме изключително добър зимен сезон с ръст между 5 и 10%, което на фона на миналогодишните даннии ще бъде голям успех, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
направо по две да направят цените, та да се вдигне и качеството по 2 и вече депутатите с новите заплати ще отидат хем на качествено, хем по джоба им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Тази жена (извинявам се, ако се възприема като гендер!) от самото начало ми изглежда напълно неадекватна на поста, който заема. Отначало се чудех защо я държи ББ, но откакто разбрах колко е богата, приех, че си плаща и всичко си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ако можем да го продадем по-скъпо.---тук е заровено кучето бре, гербарски *** :):) ае сега развий темата АКО не можем :) щото ако можеше бай несебърски гларус щеше да го направи и без опорки от вас :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
s3
преди 6 години
Министърката добре е казала, нека да не продаваме нещо евтино, ако можем да го продадем по-скъпо. Защото ако продаваме по-скъпо, така ще увеличим БВП-то на страната, съответно ще се намали процента на държавната задлъжнялост, ще се получат повече приходи от ниското туризмено ДДС с което е облегчен бизнеса, ще подобрим имиджа и маркетинга на туризъма си. Добро предложение, дано да стане скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
orchis
преди 6 години
Има една приказка - Гледай му акъла, пък му крой шапката. Тази е гологлава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
tsvetanko73
преди 6 години
Ех мъка, мъка....повишаването на цените /почти/никога не е следствие повишаване на качеството, особено в краткосрочен и средносрочен период
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Тази жена да не живее още в комунизма Не знае ли че сме пазарна икономика и цените се определят от търсенето и предлагането Някои по *** собственик на хотел може и да послуша съвета и и да остане празен през целия сезон А колкото до строителството на писти в зимните курорти Вече по вече от 5 години просто няма достатъчно сняг в планините И за каво са им нови писти като няма сняг по тях Наистина безмислени спорове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
това боковистите разбират от всичко ... знаят кой работи на загуба и му дават съвет кво да прави, даже се чудя що има частан бизнес :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още