Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът сключи договори за 1,5 млрд. лева за иновации

С изграждането на „Индустриално-технологичен парк Варна“ ще се привлекат още инвестиции, съобщи зам.-министър Александър Манолев

Бизнесът сключи договори за 1,5 млрд. лева за иновации

Снимка: Pixabay

Сключените договори по оперативната програма "Иновации и конкурентноспособност" са за близо 1,5 млрд. лева, а около 530 млн. лева вече са изплатени. Това съобщи във Варна зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, който се срещна с бизнесмени в крайморския град.

“Варна е сред водещите региони в страната", посочи Манолев, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Той уточни, че до момента по оперативната програма в региона има 77 сключени договора на стойност близо 37 милиона лева. По думите му през миналия програмен период (2007 – 2013 г.) около 150 местни компании са реализирали проекти на обща стойност от около 100 млн. лева.

Още по темата

В Община Варна предстои да бъде реализиран проект за изграждане на индустриално-технологичен парк. Манолев се надява чрез него да се повишат още повече инвестициите в региона.

През пролетта на 2018 г. трябва да е готова документацията и да започне създаването на инфраструктурата в зоната, което ще бъде ангажимент на Националната компания “Индустриални зони”.

При създаването на „Индустриално-технологичен парк Варна“ общината и Националната компания „Индустриални зони“ ще учредят смесено дружество за реализацията на проекта. Община Варна предоставя имот с пряк излаз на Черно море, разположен в островната част на Южна промишлена зона („Острова“) в гр. Варна с площ от 41 680 кв.м, а ангажиментът на държавата ще бъде да изгради инфраструктурата.

„Обсъждахме в оперативен порядък всички въпроси с кмета Иван Портних, като се надяваме в кратки срокове да стартираме работа по Подробния устройствен план на зоната и Плана за регулация, за да може след това да започне и физическата работа в нея“, посочи Манолев и напомни, че зоната е на ключова локация, осигуряваща бърз достъп до воден, железопътен, автомобилен и въздушен транспорт, а към нея има и заявен инвеститорски интерес.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хранително-вкусовият и хорека секторите се събират в София от 7 до 10 ноември