IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боряна Димитрова: Всеки четвърти смята, че изборите ще бъдат манипулирани

По-високата избирателна активност ще определи легитимността на изборите, посочи социологът, управител на Алфа Рисърч

22:03 | 05.03.21 г. 2
Боряна Димитрова: Всеки четвърти смята, че изборите ще бъдат манипулирани

„Иска ми се да се събудим в една действителност, в която гражданите са убедени в честността на своя вот, че тези, които ще излъчат в следващия парламент, ще бъдат наистина изборът на хората“, каза Димитрова и смята, че "няма нещо по-срашно от победената демокрация".

Според нея основният фокус на тези избори ще бъде върху избирателната активност.

„Изследването ни показва 52% желание на хората да гласуват. Ръст от 3% наблюдавахме буквално през последните дни на проучването след появата на листите", обясни тя.

Димитрова посочи, че нагласите рядко остават такива, каквито са в началото на предизборната кампания.

„Това е важен момент, защото никой не знае в ситуация на пандемия как ще се повлияе избирателната активност, как ще се развият страховете на хората. Говори се вече за едно увеличаване на случаите на Covid около 4 април“, коментира Димитрова.

Тя напомни, че колкото по-слаба е избирателността, толкова по-слабо легитимни изглеждат изборите. Социологът поясни, че това се отнася до сегашната ситуация, „в която по всичко личи, че трудно ще се състави правителство.“

Данните от проучването на Алфа Рисърч показват преднина на ГЕРБ пред БСП с около 5%. Сериозна битка се очаква за третото и четвъртото място между „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и Движението за права и свободи (ДПС).

„Демократична България печели около 6%. По-несигурното поле е коалицията на Мая Манолова и ВМРО - малко над 4%. Важни са тези политически партии, защото в зависимост от това дали ще прескочат бариерата или не, ще зависят и възможностите за съставяне на правителство“, отбеляза социологът.

Според Димитрова е възможно да се окаже, че интрига ще има между първия и втория ешелон в ситуация, в която БСП евентуално продължи да намалява своята електорална подкрепа. Тя прогнозира, че тогава много близки може да се окажат нейните проценти до партиите на трето или четвърто място.

„За всяка страна е важно да има силна управляваща партия, но и силна опозиция – тя е важна за всяка една демокрация. Отсъствието на силна опозиция е проблем в едно държавно управление за гражданите, защото най-силният контрол се упражнява най-силно в парламента“, подчерта Боряна Димитрова.

Социологът е на мнение, че в момента, в който БСП отстъпи от основни пунктове на европейската социалдемокрация, тя губи и собствената си битка. „Ние не виждаме една идеологическа консистентност. Партията отстъпи от ключови теми, които се изразяват от по-младите хора“, убедена е Боряна Димитрова.

По думите й, БСП вече се е затворила трайно във възрастовата група над 60 години, въпреки че в листите й има млади лица - второ поколение деца на дейци на партията.

Боряна Димитрова е категорична, че политическите сили нямат ясни идеологически физиономии, с изключение на ВМРО, и това пречи да се привлече “широко електорално ветрило“. Тя обаче се надява, че в 45-то Народно събрание ще влязат реформистки настроени лица, но ще е предизвикателство да се сформират коалиционните правила и коалиционната формула, за да могат тези хора да реализират политики.

Как започна предизборната кампания у нас? Какви са заявките за бъдещо участие във властта?  Има ли популистки идеи в програмите на някои партии?  Кои партии ще играят ролята на балансьор в следващия парламент? Как са сформирани изборните листи на партиите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
безсрамно манипулативна статийка , особено пък на фона на това което се случи с изборите в САЩ ... блумбърг си е блумбърг ... ше крепят статуквото до дупка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Всеки четвърти смята, че изборите ще бъдат манипулирани, двама от четиримана не могат да смятат, а последният знае, че е така, но или му е все едно, или така му изнася - дали са му 50 лева ишли сако. Срам ме е от това същество, както и от неговите досущ като него приближени.Аз такава наглост и по комунизма не знам да е имало.Ако не падне култа Борисов, ще падне България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още