IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Не е по силите на България да работи за отмяна на санкциите срещу Русия

Подкрепям анкетна комисия на парламента, както и Сметната палата да влезе в БНР, каза премиерът в парламента

12:06 | 20.09.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Много държави се изказват против санкциите срещу Русия, но когато се гласува на Европейски съвет, всички ги подкрепят. Това заяви в Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев, цитиран от БНР. 

Той посочи, че не е по силите на България сама да постигне нещо по отношение на санкциите, но изрази надежда, че с избирането на Володимир Зеленски за президент на Украйна руско-украинските отношения ще се нормализират, а това може да доведе и до отмяна на санкциите, които ЕС наложи на Русия заради атексирането на Крим. 

Премиерът коментира и двата големи енергийни проекта - АЕЦ "Белене" и "Турски поток". По думите на Борисов, цитиран от БНТ, проектът за изграждане на втора атомна централа се е провалил преди години заради липсата на яснота за неговата цена. Сега обаче хипотезата била друга - 12 компании кандидатстват за строителството на "Белене". Премиерът подчерта, че без Русия няма да може да бъде довършена централата, защото доставчик на реакторите за нея е именно руската държавна компания "Росатом".

Относно скандала в БНР, Борисов обяви, че подкрепя идеята анкетна комисия на парламента, както и Сметната палата, да влезе в Националното радио. Той припомни, че в момента прокуратурата извършва пълна проверка. След участието си в парламентарния контрол лидерът на ГЕРБ обяви, че ще поиска от депутатите си да се присъединят веднага към анкетната комисия по случая, за създаването на която по-рано днес се обяви левицата. 

Нещо повече, добави Борисов, цитиран от БТА, пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на Националното радио досега.

Премиерът добави също, че прокуратурата проверява кой е в основата на скандала и имало ли е натиск върху директора.

Аз този ръководител на Националното радио, за радост, никога не съм го чувал и не съм говорил с него, не го познавам, разясни Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Кухия коментира само статии за Русия. Няма как миялна машина да има интелект, особено за сложните финансови теми. Освен това за инвестиции трябва и кеш, а такъв у бай мангауу нема да намериш, а още по-малко у видински такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Стоене, бе съм сигурен, че разбираш разликата от мнение до факт. Ама дерзай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Бъркаш наложени НА Русия с наложени ОТ Русия санкции. khao.До data:В общността, към която се стремим и искамв да се придвижим напред по степен на относително жизнено ниво, 3% ръст е последен измежду всички. Т.е., продължаваме да дълбаем дъното. Ако това е добре -здраве му кажи.А руският 1% е руска грижа. Имат много проблеми но, ние инаме повече и по-тежки. Нас си да оправим, пък после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 4 години
тоест късия не е санкционирал мужика, ами е направил протекционизем. хахаххаати верни си много неграмотно парче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Ти за протекционизъм чувал ли си?Инвесторът - тая сайт и специално прилежащите към него опции за комуникация между хората все пак трябва все пак да имат някакъв праг на достъпност, свързан с елементарна финансова и икономическа грамотност !!!Защо продължавате да търпите туканка да се подвизават очевидни малoyмници, които на ваш и наш гръб си заработват някакви киpливи центове от *** организации? Ей такива като Кухаов, стоянчо, сократов и прочее пасмина подрониха авторитетът на тоя сайт - и той не знам дали някога ще се възстанови като сериозна медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Стоянчо мамино дървенце, с риск да те лиша от любимият ти рефрен - ето една информация, която няма как да обясниш - руснакът е най-платежоспособният кредитополучател в Европа:https://blitz.bg/ikonomika/elektronni-dzhadzhi-ni-vkarvat-vv-finansoviya-grob_news698452.htmlАре обясни ми как умиращите от глад руснаци имат най-малък процент забавени кредити и най-малък процент на изпаднали в неплатежоспособност длъжници - сало 1%. Нали санкциите на САЩ и техните пудели бяха съсипали Русия, нали руският бизнес масово банкрутираше, нали руснаците вече по улиците припадаха от гладория: голи и боси? Обясни, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
majnata
преди 4 години
Стовене , прекалено си прос , за да те огрее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Преди два дни разговарях с млада рускиня(наистина като манекенка). Целите ми бяха мерзки, но признавам не се осъществиха( разликата ни е над 20 години), аз обаче не губя надежда. На моите думи, че руския народ не заслужава нисичкия клептоман за президент, тя отговори че го заслужава. Заслужава го защото той си го избира. Путин ще потопи народа си на дъното и ще го държи там, докато той самия не проумее причината за своето нещастие. Така е, но кому е нужно да се плати такава висока цена? И защо нашите русофили мразят руския народ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 13
data
преди 4 години
Да бе Бг си кюти на 3+ ръст на БВП-то , Русия едвам стига 1-чката ама на тех нищо не им се отраява . Само ние сме мноооооооо зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 16
khao
преди 4 години
това са някви твои измислици, които нямат общо с реалноста, санкците върху Русия изобщо не ни засягат нас. Ние почти не изнасяме нищо натам което е обект на санкции.Не лъжа, путин сам забрани вноса на храни... сам санкционира мужика, и оскъпяването на храните е изцяло негова заслуга! Просто помниш малко, което е и една от причините да си фен на късия диктатор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още