Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСП готви законопроект за отмяна на търговския статут на болниците

От левицата внасят промените за обсъждане от парламента до няколко седмици

БСП готви законопроект за отмяна на търговския статут на болниците

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП ще настоява лечебните заведения да не се третират като търговски дружества. Това съобщи депутатът от левицата Валери Жаблянов.

По думите му до няколко седмици социалистите ще внесат в Народното събрание законопроект за промяна в системата на здравеопазване, чиято философия няма да се основава на Търговския закон. Ще бъдат включени и текстове за регулиране отношенията държавни-частни болници.

Трябва да има разделение на държавното финансиране за държавни болници от частните лечебни заведения на свободния пазар, каза Жаблянов, цитиран от БТА.

Още по темата
Според него сегашният здравен модел в България е изчерпан, защото средствата в бюджета се увеличават непрекъснато, дефицитът расте, болничните заведения се съкращават като бройка и се ограничава качеството на здравното обслужване. В същото време огромният финансов ресурс отива в нелоялната конкуренция на частните болници, коментира Жаблянов.

Той каза, че при сегашният модел на здравеопазване една трета от общинските болници към момента трябва да бъдат затворени, а тази тенденция се прехвърляла и към областни болници в Северна България.

Ние сме против болниците да бъдат търговски дружества и сме категорично за здравеопазване, което се основава на мрежата от общински болници, подчерта Жаблянов. 

В момента у нас университетските и големите специализирани национални болници са държавни на 100%. Държавата има 51% собственост при областните болници, а останалата част е на общините, влизащи в дадената област. 100% общински са болниците в по-малките градове или градските болници в по-големите градове. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари