IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага да се създаде временна анкетна комисия за БАЦИС

Управляващите лъжат за борбата с контрабандата, твърди депутатът от левицата Румен Гечев

13:50 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От БСП са внесли проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи създаването, функционирането и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

„Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система, и изводите, които са направени по последния доклад“, каза по време на брифинг в парламента депутатът от БСП Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

По думите му съществува заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната.

Според левицата комисията, която те предлагат да е на паритетен принцип - по двама представители от парламентарна група, трябва да проучи около девет въпроса, сред които кой е авторът на създаването на БАЦИС, ДАНС разследвала ли е поведението на изпълнителя по отношение на условията за пробив на системата, дали е свързан с лица, които биха използвали възможностите за пробив и др.

„Изумително е, че е създадена уникална система на българските митници, в която няма архивиране на данните и втори сървър, който да не може да бъде манипулиран от когото и да е от митниците“, коментира Румен Гечев. 

Имаме съмнения и притеснения за огромни нередности във връзка с приходите в държавния бюджет, добави Стойнев.

Гечев цитира данни от наскоро публикувания доклад на Агенция "Митници", който, по думите му, опровергава твърденията на управляващите, че сивата икономика намалява, контрабандата и корупцията също.

Не е съвпадение, че докладът беше публикуван два дни след вота на недоверие по темата "корупция" - за да няма опозицията допълнителни аргументи и доказателства, изтъкна Румен Гечев.

"За пръв път от 2010 г. едно правителство, в случая на ГЕРБ, не изпълнява програмата си за събиране на акцизи, съгласно закона за бюджет 2017г. Т.е. не са изпълнили приходите от акцизи с 50 млн. лв.", посочи той. В частност при акцизите на цигари - през 2017 г. са заловени два-три ТИР-а при опит за незаконен внос у нас, това са 37 144 000 къса цигари, а през 2016 г. са били над 44 милиона къса“, каза още Гечев, позовавайки се на доклада на митниците.

Що се отнася до приходите от акцизи върху горивата, той отбеляза, че през 2017 г. цените на суровия петрол са се повишили с почти 24 на сто спрямо 2016 г. „След като имате почти 24-25% по-високи цени на петрола през миналата година, не е ли ясно, че цените на бензина са по-високи, респективно приходите от акцизи би следвало да са по-високи, но не са“, коментира той.

По данни на Агенция „Митници“ няма промяна в приходите от акциза, допълни Гечев. Според него правителството на ГЕРБ и техните партньори лъжат за резултатите от борбата с контрабандата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още