IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 58-мо място по дигитализация на бизнеса

Страната ни пада с две позиции в класацията на Euler Hermes

13:48 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е класирана на 58-мо място от 115 държави в годишната класация за дигитализация на бизнеса на компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs. Индексът EDI (Enabling Digitalization Index) оценява уловията за работа и развитие на дигиталните компании, както и възможностите за дигитализация на бизнеса в съответните страни.

В изследването се използват 5 критерия – регулации, знание, свързаност, инфраструктура и мащаб.

В класацията за 2018 г. България губи две позиции спрямо предходната година, когато е заемала 56-то място. В челната тройка на EDI класацията на Euler Hermes се нареждат САЩ, Германия и Холандия. По-напред от страната ни се класират държави от региона като Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Хърватска. 

От компанията уточняват, че индексът EDI не мери самата дигитализация в съответната държава, а се фокусира конкретно върху условията за развитието на бизнеса с помощта на дигитализацията и съответно върху рисковете от евентуалоно забавяне.

„Този фактор е с все по-голяма тежест за икономиките по света през последните години. Той е пряко свързан с увеличаването на стойността на създавания продукт, навлизането на нови услуги, промяната на потребителското поведение (онлайн търговията), повишаването на производителността чрез автоматизация, както и социалните механизми (разрастването на социални мрежи)“, коментират от Еuler Hermes.

Според експертите на компанията в резултат на това към днешна дата дигитализацията стои зад създаването на около една трета от стойността в световната икономика.

Тенденциите са категорични, като през 2017 г. в САЩ се отчита 16% ръст на електронната търговия, като за същия период традиционната е нараснала с 4,4%. В Китай увеличеито за е-търговията е 32% в сравнение с 10% за традиционната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още