IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на хранителните продукти запазват тенденцията си към спад

Най-значими са промените в цените на плодовете и зеленчуците, показват данните на ДКСБТ

08:55 | 04.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължава тенденцията към спад на цените на хранителните продукти през целия януари, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ). В последните дни на първия месец на годината индексът на институцията достигна до ниво от 1,462 пункта, спрямо 1,471 пункта седмица по-рано.

В началото на годината стойността на индекса достигна 1,489 пункта и оттогава намалява непрекъснато.

От статистиката е видно, че най-голяма промяна в цените се отчита по отношение на плодовете и зеленчуците. В последните дни на януари с по около 9% намалява цената на вносните домати, които се търгуват за 1,47 лева на едро, както и на зелето. Цената на портокалите е с 6,3% по-ниска и достига до 1,24 лева за килограм по борсите.

В същото време има ръст на цената на другите цитрусови плодове - лимони (+2,3%)и мандарини (+4,2%), както и на бананите - с 1,3%. С 4,8% по-скъпи са зелените салати, а морковите поскъпват с 4,1%, показват още данните на държавната агенция.

През последните дни на януари има понижение на цената на някои млечни продукти - киселото мляко е поевтиняло с 1,2%, а прясното - с 2,6%. Но цената на сиренето се повишава с 3,1%, а при кашкавала промяната е минимална - повишение от 0,1 на сто.

Цената на яйцата намалява с 4% на борсите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Що за глупости! Сиренето под 12 лв/кг е отровно, и мишките не го ядат, месото под 8 лв/гк не го помирисват уличните ***, китайската скумрия по 4лв/кг отвращава дори гаргите, а обикновеният хляб 70ст за 0,5 кг не го искат градските гълъби... Вносните зеленчуци освен за окраса, за ядене не стават. Реалното увеличение на цената на храните не може да се компенсира с 2%-3% намаление на отпадъците, които ни се предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още