IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК иска дискусия за дистанционното електронно гласуване

Общественият съвет на избирателната комисия подготвя Втора кръгла маса до края на февруари

16:05 | 14.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нужна е дискусия за дистанционното електронно гласуване (ДЕГ) още преди изготвянето на техническото задание за него.

Това пише в позиция на Обществения съвет на Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирано от БТА.

Важно е да се спазват принципите на прозрачност и равнопоставеност на бъдещата процедура по избор на доставчик, като не се допуска единствена или водеща да е препоръката за "международно признат доставчик", обосновават се от ЦИК.

Извън чисто техническите решения от компетенцията на органичен брой експерти Общественият съвет смята, че е необходимо да се намерят решения по няколко принципни въпроса. Те са свързани с идентификацията на избирател, използващ ДЕГ.

Експертите на ЦИК посочват, че това трябва да става по начин, който да е технически налице преди провеждането на предвидените три експериментални гласувания и да е публично широко оповестен и достъпен за българските гласоподаватели.

От ЦИК настояват да се въведат ефективни и устойчиви решения за защита на тайната на вота, които не изискват електронен подпис, или да се приложат ефикасни и облекчени процедури за получаването му.

Трябва да се разработят и приложат мерки за изграждане на информирано обществено доверие в дистанционното електронно гласуване, посочват от ЦИК. Това означава да се въведе комплекс от технически пречки срещу купуването или манипулирането на гласове. Това трябва да са мерки, които обезсмислят подобни опити, правейки реализацията им икономически неефективна, трудоемка, рискована и оставяща следи, посочва се в съобщението.

В позицията пише още, че Общественият съвет подготвя дискусия на Втора кръгла маса по ДЕГ до края на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още