Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК иска отлагане на електронното дистанционно гласуване

В избирателната комисия се опасяват от контролиран вот на предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г.

ЦИК иска отлагане на електронното дистанционно гласуване

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предлага Централната избирателна комисия (ЦИК). Препоръката към депутатите идва след проведени шест симулации на такъв вот, предаде БНР.

По план електронното гласуване трябваше да бъде въведено на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Според ЦИК дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно за избирателите – минимизират се рисковете от недействителност на гласа, но в същото време се изискват специфични компютърни умения заради допълнителните стъпки, свързани с гарантиране на сигурността.

Още по темата

В становището на ЦИК се посочва, че рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиените бюлетини.

Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното има възможност той да не е сам или друг да гласува вместо него. Освен това, ако се даде и тази възможност за гласуване, ще се оскъпи изборният процес, а отчитането на резултатите ще бъде чувствително забавено, мотивират се от ЦИК.

Експертите на комисията се притесняват от хакерски атаки върху бази данни и от регистрираните напоследък атаки върху криптографски алгоритми на сим картите.

Те не изключват пробиви в сигурността и като следствие възможност да се стигне до касиране на избори.

Освен това у нас няма надеждни методи за идентификация. С електронен подпис разполагат малко българи, а тези от чужбина ще трябва да се върнат в България и на място да се снабдят с такъв, което ще ги натовари финансово, смятат в ЦИК.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
хубаво е да го има.... обаче тия работи са за образовани и високо морални индивиди, и няма да реши проблема с не гласуването или с манипулацията на вота.

Още от Икономика и политика
Белград ли е причина за напрежението по оста София-Скопие?