Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК започва със симулациите на дистанционно електронно гласуване

До края на годината трябва да се проведат три симулации

ЦИК започва със симулациите на дистанционно електронно гласуване

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване на 12 декември от 10.00 часа в Гранд хотел София, съобщават от ЦИК. 

В изпълнение на разпоредбите в Закона за изменение на Изборния кодекс ЦИК ще трябва да проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване до края на 2017 г.

Симулациите са различен процес от експерименталното гласуване, което е предвидено да се проведе през 2018 г. на три последователно произведени избори, включително частични избори, уточняват от избирателната комисия.

Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от "Информационно обслужване" АД съгласно договор, сключен с ЦИК. Разработената система за целите на симулациите е съобразена с разпоредбите на Изборния кодекс.

Ще се проведат последователно три симулации, както следва: за избори за членове на Европейския парламент, за избори за народни представители и за избор на кмет на община, като помежду им е предвидено кратко технологично време. 

Още по темата

Симулациите ще се реализират в зала с определен брой предварително регистрирани участници, сред които членове на ЦИК, представители на различни институции, ангажирани с изборния процес, журналисти, неправителствени организации и други.

От ЦИК съобщават още, че на 13 и 14 декември от 10,00 ч., в хотел "Витоша" по проект "Изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване" ще се проведат симулации на дистанционно електронно гласуване в изпълнение на договор, сключен между Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) и "Ню Ай" АД. 

Системата, чрез която ще се направят симулациите, е определена от изпълнителя "Ню Ай" АД като добра практика въз основа на извършено проучване и анализ в международен план в областта на дистанционното електронно гласуване. За основа за изработване на система за дистанционно електронно гласуване в България ще послужат предложените от изпълнителя препоръки, които са разработени в резултат на анализа, а не системата, чрез която ще се направят симулациите.

Двете събития имат за цел да представят пред обществеността чрез провеждане на симулации две различни по своята същност и технология системи за дистанционно електронно гласуване, уточняват от ЦИК.  

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Белград ли е причина за напрежението по оста София-Скопие?