IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Симеонов: Бизнесът очаква 2020 г. да е по-положителна от настоящата

Увеличението в Бюджет 2020 с 10% на заплатите в администрацията е сигнал, че правителството няма да разчита на дигитализацията, каза председателят на БТПП

10:09 | 06.11.19 г.
Цветан Симеонов: Бизнесът очаква 2020 г. да е по-положителна от настоящата

Тази година беше успешна за българския бизнес, защото темповете на икономическия растеж бяха сравнително високи. Настроенията на бизнеса за 2020 г. са дори по-оптимистични. Това каза Цветан Симеонов, председател на БТПП, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него през следващата година отново основен двигател на българския бизнес ще бъде търсенето на външните пазари. Той добави, че големите проблеми в рамките на Европейския съюз (ЕС) остават валидни и в нашата страна, като сред тях изтъкна недостига на работна ръка.

„Има и фактори, които са заплаха за европейските фирми, но не се оценяват у нас“, посочи Симеонов. Той поясни, че това са несигурността около Brexit, притесненията по отношение на финансирането, както и тези, свързани с обменните курсове на валутите.

Сред негативните за бизнеса вътрешни фактори в България експертът посочи бюрокрацията и липсата на електронно правителство. По негови думи предвиденото в Бюджет 2020 увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор сигнализира, че правителството няма намерение да работи по отношение на дигитализацията.

„Правилният път е да се съкратят места в администрацията... Този ресурс ще бъде погълнат незабавно, разликата между заплащането в частния и в държавния сектор не е толкова голяма, коментира Симеонов. – Намаляване на бюрократичната тежест, насърчаване на борбата с корупцията и върховенството на закона биха увеличили инвестициите у нас."

По думите му това би помогнало на страната по пътя към валутния механизъм ERM II, еврозоната и Шенгенското пространство.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още